Репортаж з Курщини: італійські журналісти повертаються додому через погрози ФСБ

23:57, 17.08.2024
Репортаж з Курщини: італійські журналісти повертаються додому через погрози ФСБ

Стефанія Баттістіні розмовляє з українським військовим у Курській області. (Скриншот з відео Rai)

Італійська телекомпанія Rai наказала журналістці Стефанії Баттістіні та оператору Сімону Траїні повернутися до Італії заради особистої безпеки.

 

Причина: погрози Москви через репортаж журналістів з підконтрольної українським військам частини Курської області.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Reuters у суботу ввечері.

 

Відтак, журналісти італійського телеканалу Rai повернуться на батьківщину.

 

Репортаж Баттістіні та Траїні з Курської області вийшов на Rai 15 серпня. Італійські журналісти потрапили в регіон разом з українськими військовими. Також Баттістіні та Траїні робили репортаж із прикордоння Сумської області.

 

Після цього з Москви на адресу журналістів почали лунати погрози, зокрема, щодо кримінальної відповідальності за «незаконне проникнення» на територію росії.

 

Увечері 16 серпня пропагандистське агентство ТАСС писало, що Міністерство закордонних справ рф викликало до себе посла Італії, щоб вручити ноту протесту. У МЗС рф заявили, що «компетентні відомства» встановлюють обставини.

 

Згодом у ФСБ відкрили кримінальну справу про «незаконний перетин кордону в Суджі». За це журналістам загрожує штраф розміром до 200 тисяч рублів або у розмірі заробітної плати або іншого доходу за період до 18 місяців, або примусові роботи терміном до 2 років, або позбавленням волі на той же термін.

 

У Європейській федерації журналістів (EFJ) висловили підтримку Баттістіні та Траїні. І  назвали залякування росії частиною цензури, спрямованої на те, щоб не дати громадській думці отримати інформацію про поточні операції в Курській області.

 

Національна спілка журналістів України також висловила солідарність з італійськими журналістами та всіма медійниками, які ризикують своїм життям, щоб висвітлювати події у воєнних зонах.

 

Як повідомляла «УМ», у центрі міста Суджа знесли пам’ятник Леніну.

 

Місто перебуває під контролем українських військ, тут створено військову коментадутуру