Саміт НАТО у Вашингтоні: Столтенберг засудив масовану ракетну атаку рф

01:04, 09.07.2024
Саміт НАТО у Вашингтоні: Столтенберг засудив масовану ракетну атаку рф

Ллойд Остін та Єнс Столтенберг під час зустрічі у Вашингтоні. (nato.int)

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг засудив масовані ракетні обстріли російськими терористами українських міст, які відбулись у «чорний» понеділок, 8 липня.

 

Як інформує Україна молода, про це генсек Альянсу заявив після прибуття до Вашингтону, де 9-11 липня має відбутися саміт НАТО.

 

"В Україні росія продовжує свою жорстоку війну. Лише сьогодні ми стали свідками жахливих ракетних атак на українські міста, в результаті яких загинули невинні цивільні, в тому числі діти. Я засуджую ці жахливі атаки", – сказав Столтенберг під час зустрічі із міністром оборони США Ллойдом Остіном, передає сайт НАТО.

 

Генсек додав, що саміт у Вашингтоні ухвалить рішення щодо подальшого посилення підтримки України.

 

"І росія повинна зрозуміти, що вони не зможуть нас перечекати. Їм доведеться сісти за стіл переговорів і прийняти рішення, в якому Україна отримає гору як суверенна незалежна держава", – заявив Столтенберг.

 

Водночас, Євросоюз офіційно заявив, що ракетний обстріл дитячої лікарні Охматдит у Києві, удари по столиці та іншим мирним містам України з використанням ракет та дронів свідчать про абсолютну нещирість всіх розмов росії про прагнення до миру.

 

Зокрема, у заяві речника ЄС, яка оприлюднена на сайті Європейської служби зовнішніх дій, зазначається:

 

"Обстрілявши "Охматдит", символ української дитячої медицини та лікування дитячих онкологічних захворювань, і атакувавши дітей, які є найбільш вразливими, росія вкотре демонструє свою жорстокість і абсолютну нещирість щодо миру та мирних переговорів.

 

Відповідно до міжнародного гуманітарного права, лікарні підлягають особливому захисту. Діти ніколи не були і ніколи не будуть легітимною ціллю, вони мають бути захищені в усі часи".

 

Як зазначив речник ЄС, протягом вже двох з половиною років росія продовжує тероризувати населення України, розв’язавши свою агресивну війну та навмисно обстрілюючи ні в чому невинних мирних людей та цивільну інфраструктуру по всій території України, здійснює широкомасштабні ракетні напади та атаки дронів, дедалі більше використовує проти цивільних цілей керовані авіабомби.

 

"Навмисні атаки проти мирного населення та цивільних об’єктів, які не є військовими об’єктами, може складати воєнний злочин та дорівнювати злочинам проти людяності. Ці та інші воєнні злочини є суб’єктами міжнародних розслідувань, включаючи в рамках Міжнародного кримінального суду. Російське керівництво, всі командувачі, виконавці та поплічники цих звірств будуть притягнуті до відповідальності", - наголошується у заяві.

 

Як повідомляла «УМ», зранку 8 липня рашисти завдали ракетного удару по Києву. У Шевченківському районі ракета влучила у дитячу лікарню "Охматдит".

 

За останніми даними, внаслідок удару рф по території України 8 липня загинуло 37 людей, поранені 170.