80-річчя висадки у Нормандії: Байден порівняв фашизм з рашизмом

17:48, 06.06.2024
80-річчя висадки у Нормандії: Байден порівняв фашизм з рашизмом

Джо Байден із американським ветераном Другої світової війни у Нормандії. (Whitehouse.gov)

Президент США Джо Байден виступив з нагоди 80-річчя висадки союзних сил у Нормандії в присутності президента Франції Емманеля Макрона у четвер, 6 червня.
 
Під час промови він нагадав про важливість захисту демократії та повномасштабне російське вторгнення в Україну.
 
Як інформує Україна молода, виступ Байдена оприлюднив Білий дім у соцмережах. 
 
Перш за все, американський лідер провів прямі паралелі між нацистською Німеччиною і загрозами, перед якими сьогодні постали західні демократії, зокрема і в Східній Європі.
 
"Ми знаємо темні сили, проти яких ці герої боролися 80 років тому. Вони ніколи не зникають. Агресія і жадібність, бажання панувати й контролювати, силою змінювати кордони. Це вічні речі. І боротьба між диктатурою і свободою нескінченна", – сказав господар Білого дому. 
 
При цьому, Байден окремо згадав Україну, в яку "вторгся тиран, який прагне панування". За його словами, "українці борються з надзвичайною мужністю, несуть великі втрати, але ніколи не відступають".
 
І наголосив, що коаліція з понад пів сотні країн (йдеться про формат "Рамштайн"),  а також США і НАТО будуть і далі підтримувати Україну.
 
"Тому що якщо ми відступимо, Україна буде підкорена, але на цьому не скінчиться. Сусіди України будуть під загрозою. Вся Європа буде під загрозою. І не сумнівайтесь: автократи світу пильно стежать за тим, що відбувається в Україні", – застеріг американський лідер.
 
Він наголосив на величезних втратах росії у розв'язаній нею війні. "Цифри приголомшують: 350 тисяч російських військовослужбовців загинули або були поранені, майже мільйон людей залишили росію", - сказав глава Білого дому.
 
Водночас, за його словами, автократи світу пильно спостерігають за тим, чи не спустить світ цю незаконну агресію на гальмах. "Цього не можна допустити. Здатися на поталу бандитам, вклонитися диктаторам - це немислимо", - сказав Байден.
 
Нагадаємо, Байден перебуває у Франції з нагоди дня, коли війська союзників штурмували пляжі Нормандії в 1944 році, запустивши ланцюг подій, які призвели до падіння нацистської Німеччини і завершення Другої світової війни.
 
Як повідомляла "УМ", пізніше Байден планує зустрітися з президентом України Володимиром Зеленським, щоб обговорити військову допомогу.
 
У Нормандії президент США вже заявив, що американська зброя не повинна застосовуватися Україною для ударів на понад 320 кілометрів углиб росії: Київ не може нею бити по Москві та Кремлю.