США мають дозволити Україні бити по військових об'єктах в російському прикордонні - ISW

10:10, 16.05.2024
США мають дозволити Україні бити по військових об'єктах в російському прикордонні - ISW

Заборона США на застосування зброї підриває здатність України захищатися від наступальних операцій рф. (defense.gov)

Експерти Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що заборона США завдавати їхньою зброєю ударів по військових цілях в росії підриває здатність України захищатися від наступальних операцій окупантів на півночі Харківської області.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться у звіті ISW в четвер.

 

Зазначається, що Гельсінська комісія США заявила, що Штати повинні дозволити Україні завдавати ударів по військових об'єктах у прикордонних районах росії на тлі триваючої наступальної операції росіян в Харківській області.

 

При цьому, американські офіційні особи продовжують висловлювати небажання підтримувати такі удари.

 

Гельсінська комісія США переконана, Штати повинні "не тільки дозволити, але й заохочувати" українські сили завдавати ударів по російських силах, які ведуть вогонь і дислокуються в прикордонних районах росії.

 

При цьому в комісії додали, що Україна повинна сама вирішувати, як вести цю війну.

 

Аналітики ISW оцінили, що обмеження США здатності України бити по військових цілях в росії створили в прикордонних районах пристанище, звідки російські літаки можуть завдавати ударів авіабомбами і ракетами по українських позиціях і населених пунктах, і де російські війська і техніка можуть вільно скупчуватися перед початком бойових дій.

 

"Така політика США серйозно підриває здатність України захищатися від російських наступальних операцій на півночі Харківської області", – наголошують експерти.

 

Як відомо, обмеження адміністрації Байдена на використання зброї американського виробництва на території росії діє з моменту повномасштабного вторгнення в лютому 2022 року.

 

Тож Україна вже кілька місяців завдає ударів по території рф, використовуючи власні невеликі безпілотники для атак на нафтові об'єкти. Але офіційні особи в Києві наполягають на тому, що їм потрібні більш потужні американські ракети, щоб прорвати російську протиповітряну оборону вздовж кордону.

 

Як повідомляла «УМ», напередодні держсекретар США Ентоні Блінкен, під час візиту до Києва, прокоментував можливість використання Україною американської зброї по території росії.

 

Щоправда він ухилився від прямої відповіді на уточнювальне запитання про те, чи дозволять США бити про території рф американською зброєю, але повторив, що США не заперечують проти ударів по рф у принципі