Арахамія розкритикував законопроект про мобілізацію

10:41, 08.02.2024
Арахамія розкритикував законопроект про мобілізацію

Арахамія вважає, що блокування рахунків громадян у законопроєкті про мобілізацію є неприйнятними. (Фото з відкритих джерел)

Давид Арахамія, глава фракції "Слуга народу", вважає неприйнятною норму законопроєкту №10449 про мобілізацію, яка передбачає можливість блокування рахунків громадян, які ухиляються від військової служби.

 

Як інформує УМ, про це 8 лютого Арахамія написав у Telegram.

 

"Вчора проголосували в першому читанні законопроект №10449 щодо військової служби, мобілізації та обліку. Питання до нього є у всіх. Будемо працювати над ними в комітеті до другого читання…Точно неприйнятними є норми щодо блокування особистих рахунків громадян. Не бачу в Раді тих, хто би таке підтримував. Це питання, які вже в роботі", - написав, зокрема, нардеп.

 

Він додав, що питання людей з інвалідністю і тих, хто за ними доглядає, залишать в редакції чинного законодавства.

 

Також, за словами Арахамії, парламентарі ще раз переглянуть підхід до аспірантів. Нардеп зазначив, що наразі фінального рішення ще немає − шукатимуть компроміс.

 

"Також працюємо в міжфракційній робочій групі над іншими пунктами законопроекту. Маємо збалансувати інтереси військового командування, бізнесу і громадян. Завдання не з легких, роботи буде багато", − підсумував глава фракції "Слуги народу".

 

Дещо раніше Секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов заявив, що ймовірність того, що норми оновленого законопроєкту про мобілізацію не будуть відповідати Конституції "наближена до нуля".

 

Нагадаємо, що 7 лютого Верховна Рада підтримала у першому читанні урядовий законопроєкт про мобілізацію.

 

Раніше уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що нова версія законопроєкту про мобілізацію містить низку норм, які суперечать Конституції України, втім він закликав Парламент ухвалити законопроєкт у першому читанні.

 

30 січня Кабінет міністрів затвердив та вніс до Верховної Ради оновлений законопроєкт про мобілізацію.

 

В оновленому законопроєкті пропонується запровадити заходи впливу на ухилянтів, які можуть бути застосовані за рішенням суду.

 

Кабінет міністрів у законопроєкті про мобілізацію пропонує чоловіків, які вперше будуть влаштовуватися на державну службу, приймати лише з базовою загальновійськовою підготовкою чи військовою службою. Виняток − лише ті, кого визнали непридатними.

 

Як повідомляла УМ, Скандальний законопроєкт про мобілізацію схвалено в першому читанні.