Додаткова мобілізація потрібна, але не півмільйона – Зеленський

12:45, 21.01.2024
Додаткова мобілізація потрібна, але не півмільйона – Зеленський

Зеленський підтримує додаткову мобілізацію, але не пів мільйона людей. (Фото Генштабу ЗСУ)

Законопроєкт про мобілізацію підтримує президент Володимир Зеленський, який вважає його питанням справедливості.

 

Як інформує УМ, про це лава держави заявив в інтервʼю Channel 4 News..

 

За його словами, додаткова мобілізація у військо — це питання справедливості, оскільки треба замінити тих, хто воює багато часу або з перших днів великого вторгнення. І якщо людей не вистачає на полі бою, то держава зобовʼязана дати військовим інструмент у вигляді мобілізації.

 

Проте він наголосив, що мобілізація не означає «одразу в бій» — кожен має отримати гідну підготовку. Він виступає за «розумний і справедливий» закон.

 

Також президент згадав свої слова про мобілізацію 500 тисяч людей. Потреби у такій кількості він не бачить.

 

«Я поки що не бачу потреби мобілізувати пів мільйона людей. Не тому, що мені хочеться комусь сподобатися, а тому що це люди, життя. Я не побачив сьогодні достатньо зрозумілих деталей, щоб сказати: пів мільйона треба мобілізувати. А третє, це гроші. І як би хто не ставився, всі ці фінанси не походять від партнерів. Все це дає український бюджет», — додав він.

 

Нагадаємо, що перша версія законопроєкту про мобілізацію у Верховній Раді не пройшла. Її повернули на доопрацювання. За словами голови фракції «Слуга народу» Давида Арахамії, таке рішення ухвалили за результатами закритої наради з військовим командуванням і погоджувальної ради. Пізніше Кабінет міністрів офіційно відкликав цей законопроєкт.

 

11 січня стало відомо, що Міноборони підготувало нову редакцію законопроєкту про мобілізацію. 

 

Як повідомляла "УМ", омбдсмен Лубінець вважає, що окремі положення "старого" законопроєкту про мобілізацію суперечать Конституції