Три положення законопроєкту про мобілізацію суперечать Конституції – Лубінець

18:42, 17.01.2024
Три положення законопроєкту про мобілізацію суперечать Конституції – Лубінець

Військовому керівництву неважливо, як саме українці потрапляють до війська. (facebook.com/GeneralStaff.ua)

Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець вважає щонайменше три  положення скандального законопроєкту про мобілізацію, такими, що порушують основний закон – Конституцію України, а також міжнародні зобов'язання України та права людей.

 

На його думку, йдеться про запропоновані додаткові повноваження ТЦК та права людей з інвалідністю третьої групи.

 

Як інформує Україна молода, про це омбудсмен сказав у інтерв'ю NV, оприлюдненому в середу.

 

«На мій погляд, прямі порушення Конституції стосуються того, що в запропонованій редакції законопроєкту додаються додаткові повноваження ТЦК. Я напряму показав, що ТЦК — це є військові підрозділи.

 

Згідно з нашою Конституцією, військові підрозділи не можуть брати участь в обмеженні прав громадян України, навіть якщо юридично у нас введений воєнний статус. Це пряма норма нашої Конституції.

 

Я, наприклад, не зрозумів: якщо у нас всі бачать проблеми по діяльності саме ТЦК, то чому ми додаємо їм повноваження, щоб вони перевіряли документи? У нас є органи, які перевіряють документи громадян України, — це Національна поліція в першу чергу, Державна прикордонна служба, Національна гвардія. Але точно не військові», - наголосив Дмитро Лубінець.

 

За його словами, друге застереження стосується того, що керівник ТЦК своїм рішенням може впливати на те, чи буде громадянин України розпоряджатись своїм майном в повному об'ємі, чи ні.

 

На переконання омбудсмана, це нонсенс, коли військовий приймає рішення, що хтось не може продати свою квартиру.

 

«Для цього, знову ж таки, є відповідні органи виконавчої влади. Прописуйте це, якщо ви через цю призму хочете збільшити потік мобілізованих в Україні», – акцентує він.

 

І додав, що третє застереження було щодо осіб з інвалідністю третьої групи (яких законопроєкт пропонує залучати до війська).

 

«У нас є окрема конвенція ООН, яка ратифікована, в нас є окреме законодавство, яке ратифіковане. Пояснення, яке я чув на засіданні комітету, що у нас дуже багато громадян України скористались незаконним правом і десь через корупційну складову отримали довідку про те, що вони інваліди третьої групи.

 

Насправді вони не мають права цим займатися. Я сказав, це ж питання не до законодавства. І ви ж це не вирішите на рівні закону. Вам це треба вирішувати в інший спосіб. Але ви не можете просто взяти й порушити наші міжнародні зобов’язання. Знову ж таки, я сподіваюся, що всі застереження і зауваження, які я офіційно висловив, направив на профільний комітет, будуть враховані. Чекаю на остаточну редакцію», - каже пан Лубінець.

 

Він додав, що розуміє, що «якщо є запит від вищого військового керівництва на те, що нам треба це робити, то суспільство повинно це підтримувати».

 

«Ми ж підтримуємо свою армію, ми підтримуємо свою державу. Ми хочемо вистояти. Отже, ми всі повинні розуміти, що це стосується абсолютно нас усіх. З іншого боку, це треба робити виключно в законний спосіб», - констатував Уповноважений Верховної Ради з прав людини.

 

Як повідомляла «УМ», Дмитро Лубінець обурений численними фактами застосування працівниками ТЦК фізичної сили до громадян.

 

Омбудсмен наголошує, що працівники ТЦК та СП не мають права затримувати чоловіків та перевіряти в них документи.