Блінкен закликає Туреччину ратифікувати заявку Швеції на вступ до НАТО

22:40, 06.01.2024
Блінкен закликає Туреччину ратифікувати заявку Швеції на вступ до НАТО

Блінкен та Ердоган під час зустрічі в Анкарі. (state.gov)

Державний секретар США Ентоні Блінкен зустрівся з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом та міністром закордонних справ Хаканом Фіданом під час свого візиту до Анкари у суботу.

 

Під час перемовин пан Блінкен підкреслив важливість ратифікації парламентом Туреччини заявки щодо членства Швеції у НАТО.

 

 Як інформує Україна молода, про це повідомляє Державний департамент США на офіційному сайті.

 

Ці робочі зустрічі відбулися на першому етапі турне Блінкена на Близький Схід, присвяченого війні у секторі Гази.

 

Державний департамент США інформує, що Блінкен та Ердоган обговорили як "завершення вступу Швеції до НАТО, так і зміцнення торгівлі та інвестицій між Сполученими Штатами та Туреччиною".

 

 

Ключовий комітет турецького парламенту схвалив заявку Швеції на вступ до НАТО наприкінці грудня 2023 року після місяців затримок, але вона очікує голосування у повному складі турецького парламенту.

 

Міністр закордонних справ Фідан заявив, що Туреччина очікує на результат запиту Анкари щодо оновлення свого парку винищувачів F-16 американського виробництва та підкреслив, що ратифікація членства Швеції у НАТО в кінцевому підсумку залежить від турецького парламенту.

 

Ердоган також пов'язав ратифікацію заявки Швеції з постачанням літаків F-16.

 

Раніше Ердоган використав право вето Туреччини в НАТО, щоб змусити Швецію зайняти більш жорстку позицію щодо прокурдських груп у Стокгольмі, яких Анкара вважає "терористами".

 

Туреччина ратифікувала протокол про вступ Фінляндії в НАТО, але окремо від Швеції.

 

Зауважимо, що Ентоні Блінкен у четвер вирушив у міжнародне турне до Європи та на Близький Схід, під час якого відвідає вісім країн та обговорить ситуацію навколо Гази, продовження підтримки України та інші питання.

 

Як повідомляла "УМ", влітку 202 року турецький президент Ердоган підтримав членство України в НАТО під час зутрічі із Зеленським у Стамбулі.