Британські війська направлять в Україну у випадку катастрофи - Пристайко

10:58, 16.12.2023
Британські війська направлять в Україну у випадку катастрофи - Пристайко

Британські вояки на поготові. (twitter.com/DefenceHQ)

Велика Британія може надати свої військові сили для підтримки українських військових. Але станеться це лише у разі катастрофічного розвитку війни в Україні 

 

Як інформує Україна молода, про це колишній посол України в Лондоні Вадим Пристайко повідомив в інтерв’ю Радіо Свобода.

 

Він прокоментував один з аргументів, який Україна використовує, обґрунтовуючи необхідність допомоги – "якщо ви зараз не допоможете Україні, ваші діти рано чи пізно будуть воювати з Росією".

 

"Те, що говорить зараз президент Зеленський, – якщо у нас закінчаться сили, закінчаться солдати, закінчиться озброєння, яке ви нам не допостачаєте, вам доведеться ухвалити рішення про те, щоб допомогти нашим Збройним силам. І є країни, які наближаються до цього рішення. Британія – одна з них, найперша у цьому списку", – вважає він.

 

Дипломат пояснив, що західні держави "ніколи не визнають" підготовки до сценарію, як він висловився, "застосування своїх експедиційних сил на території України".

 

На питання, за яких умов цей сценарій може статись, Пристайко відповів, не деталізуючи: "Катастрофічний розвиток війни… Продовження окупації".

 

Раніше про теоретичну можливість введення військ іноземних держав в Україну говорив колишній генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу Андерс Фог Расмуссен. Він вважав, що ця опція може бути частиною дискусії про "гарантії безпеки" Києва за межами НАТО.

 

Пристайко також сказав, що Київ не може дозволити собі «експериментів» із Британією, застерігши від "креативу" в призначенні свого наступника на цій посаді.

 

Як повідомляла УМ, у липні 2023 року Президент України Володимир Зеленський підписав указ про звільнення Вадима Пристайка з посади посла у Британії. Раніше Пристайко назвав "нездоровим сарказмом" слова президента про те, що він може дякувати за військову допомогу тодішньому міністру оборони Британії Бену Воллесу хоч щоранку.