Байден зустрівся із Зеленським у Білому домі і виділив $200 млн військової допомоги

00:27, 13.12.2023
Байден зустрівся із Зеленським у Білому домі і виділив $200 млн військової допомоги

Байден і Зеленський під час зустрічі у Білому домі. (Фото Офісу президента)

Президент США Джозеф Байден під час зустрічі із президентом України Володимиром Зеленським у Білому домі підписав указ про виділення військової допомоги Україні у розмірі 200 мільйонів доларів.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Офіс президента в ніч на середу.

 

Зокрема, Джо Байден наголосив, що від рішень, які будуть ухвалені зараз, залежатиме майбутнє на десятиліття вперед, зокрема у Європі.

 

«Ми бачили, що відбувається, коли диктатори не отримують покарання за смерті та руйнування, які вони спричинили. Вони йдуть далі. Загроза Америці, Європі та світу лише зростає», – заявив американський лідер.

 

 

І відзначив важливість ухвалення Конгресом Сполучених Штатів рішення про фінансування України перед тим, як конгресмени підуть на різдвяну перерву.

 

«Я щойно підписав рішення про виділення 200 мільйонів доларів для оборони України», – повідомив господар Білого дому і додав звертаючись до Зеленського:

 

«Пане президенте, я закликаю Конгрес вчинити правильно. Підтримати Україну й захистити свободу. Я хочу подякувати за ваш візит і сприяння. І я не хочу, щоб ви втрачали надію».

 

 

Тоді як Зеленський акцентував, що 12 грудня є особливим днем для України: «День Сухопутних військ, у яких несуть службу майже 600 тисяч дуже відважних українців і українок, які щоденно доводять, що здатні перемагати.

 

«Наші сили наступають. Ми успішно перемогли росію в Чорному морі. росія ховає залишки свого військово-морського флоту у віддалених бухтах. Тим часом Україна створила експортний коридор у Чорному морі, який підтримує нашу економіку та глобальну продовольчу безпеку».

 

За його словами, він хотів би обговорити з президентом Байденом посилення нашої протиповітряної оборони та спроможності знищувати логістику росії. «Наші цілі на 2024 рік чіткі – позбавити росію переваги в повітрі й зірвати її наступальні операції. Я думаю, це реально», – наголосив президент України.

 

 

І додав, що серед пріоритетних питань зустрічі з президентом США – спільне виробництво зброї та використання заморожених російських активів.

 

«Президент Байден і я у вересні говорили про спільне виробництво зброї – це дуже важливо для нас. Сьогодні ми обговоримо, як це прискорити. Також нам потрібно швидше працювати із замороженими російськими активами – понад 300 мільярдів заморожених активів терористів. Ми маємо використовувати їх для захисту від російського терору. Тож я хочу поговорити про деякі деталі», – повідомив глава держави.

 

Як відомо, Конгрес США досі не схвалив запит Байдена на додаткове фінансування для допомоги Україні через спротив частини республіканців. 6 грудня законопроєкт про надання допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню не пройшов процедурне голосування в Сенаті.

 

Як повідомляла «УМ», Зеленський під час робочого візиту до США провів кілька зустрічей у Конгресі із представниками обох палат – Сенату та палати представників, як від Демократичної, так і Республіканської партій.