Сі Цзіньпін у Сан-Франциско: Китай готовий бути партнером і другом США

15:43, 16.11.2023
Сі Цзіньпін у Сан-Франциско: Китай готовий бути партнером і другом США

Байден і Сі Цзіньпін під час зстрічі у США. (facebook.com/POTUS)

Лідер КНР Сі Цзіньпін запевняє американців, що Китай готовий бути партнером і другом Сполучених Штатів.

 

Він також пообіцяв, що КНР запросить 50 тисяч американських підлітків до себе на навчання і поверне великих панд до зоопарків США.

 

Як інформує Україна молода, про це Сі сказав у виступі на спільному вітальному бенкеті груп дружби США - Китай у Сан-Франциско, передає МЗС КНР у четвер.

 

«Китай готовий бути партнером і другом Сполучених Штатів», - заявив лідер КНР.

 

За його словами, фундаментальними принципами, яких Китай дотримується у відносинах зі США, є взаємна повага, мирне співіснування та взаємовигідна співпраця.

 

Він пояснив, що взаємна повага передбачає розуміння і поважне ставлення обох країн до унікальних шляхів розвитку і соціальних систем одна одної, сформованих їх власною історією, культурою, географічним розташуванням та іншими чинниками.

 

«Ці два шляхи різні, але обидва є вибором людей, обидва ведуть до загальних цінностей усього людства і обидва слід поважати», - зазначив голова КНР.

 

Мирне співіснування, на його думку, є основною нормою міжнародних відносин, якої Китай і Сполучені Штати повинні дотримуватися.

 

«Розглядати Китай, який наполягає на мирному розвитку, як загрозу,… означає збитися зі шляху. Китай ніколи… не втручається у внутрішні справи США і не має наміру кидати їм виклик. Китай радий бачити процвітаючі Сполучені Штати, і так само США… повинні вітати мирний, стабільний і процвітаючий Китай», - підкреслив Сі.

 

Виграшну співпрацю він назвав трендом часу та основою китайсько-американських відносин.

 

«Китай прагне високоякісного розвитку, Сполучені Штати теж працюють над відновленням економіки. Між двома сторонами існує необмежений простір для співпраці, і вони можуть досягти спільного успіху та взаємовигідних результатів», - переконаний лідер Китаю.

 

Він розповів про домовленість із президентом Джо Байденом сприяти діалогу та співпраці між двома країнами у сферах дипломатії, економіки та торгівлі, науки й технологій, сільського господарства, військовій та інших, і окремо зупинився на підтримці культурних і гуманітарних обмінів між людьми.

 

«Хочу повідомити, що для розширення обмінів між народами Китаю і Сполучених Штатів, особливо молодим поколінням, Китай готовий запросити 50 тисяч американських підлітків приїхати до Китаю на навчання протягом наступних п’яти років», - сказав Сі.

 

За його словами, йому відомо про те, що багато американців, особливо діти, дуже засмутились через переїзд до Китаю великих панд із зоопарку Сан-Дієго в Каліфорнії і дуже хочуть побачити їх знову.

 

«Великі панди є вісниками дружби між народами Китаю та США. Ми готові й надалі співпрацювати зі Сполученими Штатами у захисті великих панд і прагненні задовольнити бажання жителів Каліфорнії для зміцнення дружби між двома народами», - зазначив він.

 

Як повідомляла «УМ», напередодні Сі Цзіньпін прибув до США вперше за шість років.