Сергій Лупанчук замінив Віктора Хоренка на посаді командувача Сил спецоперацій

16:12, 03.11.2023
Сергій Лупанчук замінив Віктора Хоренка на посаді командувача Сил спецоперацій

Віктор Хоренко очолював ССО понад 15 місяців. (facebook.com/usofcom)

Несподівана кадрова ротація відбулася у Командуванні Сил спеціальних операцій ЗСУ: президент Володимир Зеленський звільнив Віктора Хоренка з посади командувача ССО, натомість призначив Сергія Лупанчука.

 

Як інформує Україна молода, відповідні укази оприлюднені на сайті Офісу президента 3 листопада.

 

Зокрема, згідно з указом №727/2023 генерал-майора Віктора Хоренка звільнено з посади командувача ССО ЗСУ.

 

Водночас указом №728/2023 на відповідну посаду призначено полковника Сергія Лупанчука.

 

Жодної інформації про нового очільника ССО ЗСУ у відкритих джерелах наразі немає.

 

Також невідомі причини звільнення бойового енерала Хоренка. 

 

Нагадаємо, Віктор Хоренко – генерал-майор, учасник російсько-української війни. Був призначений на посаду командувача Сил спеціальних операцій Збройних Сил України 25 липня 2022 року.

 

У вересні глава держави присвоїв звання генерал-майора та вручив відповідні погони Віктору Хоренку.

 

Як повідомляла «УМ», днями вийшла резонансна стаття журналу Time, в якій помічники Зеленського серед іншого заявляли, що очікують серйозних змін - як у їхній військовій стратегії, так і в команді президента. Вони сказали, що варто чекати на звільнення принаймні одного міністра та старшого генерала, відповідального за контрнаступ - через повільний прогрес України на фронті.

 

Мовляв, деякі командири на передовій почали відмовлятися від наказів про наступ, навіть якщо вони надходять безпосередньо з Офісу президента.

 

Тоді як один зі старших військових офіцерів розповів виданню, що деякі командири не мають іншого вибору, окрім як відмовлятися виконувати накази згори.

 

На початку жовтня, за його словами, політичне керівництво в Києві вимагало проведення операції з "відвоювання" міста Горлівка, стратегічного форпосту на сході України, який росіяни утримують і запекло захищають вже майже десять років. Натомість у відповідь вони почули запитання - "Чим? У нас немає ані людей, ані зброї. Де зброя? Де артилерія? Де новобранці?".