Дно діжки видно: НАТО закликає збільшити виробництво зброї для допомоги Україні

10:21, 04.10.2023
Дно діжки видно: НАТО закликає збільшити виробництво зброї для допомоги Україні

Запаси боєприпасів країн-членів НАТО після допомоги Україні – тільки наполовину заповнені, – адмірал Бауер (Фото з відкритих джерел)

У країнах Заходу вичерпуються запаси військового спорядження та боєприпасів, які можна було б передати Україні. Тому необхідно прискорити розширення виробництва. 

 

Як інформує Україна молода, про це сказав високопоставлений військовий чиновник НАТО адмірал Роб Бауер на Варшавському безпековому форумі, повідомляє BBC.

 

Бауер заявив, що "дно діжки тепер видно". За його словами, урядам і виробникам оборонної продукції тепер доводиться нарощувати виробництво набагато швидшими темпами, щоб допомогти українським бійцям на фронті.

 

Адмірал, який очолює військовий комітет НАТО, заявив, що внаслідок десятирічного недостатнього фінансування, запаси боєприпасів країн-членів НАТО зараз заповнені тільки наполовину або навіть залишилися порожніми після постачання зброї в Україну. За його думкою, економічна стратегія, що діяла впродовж 30 років, не відповідає потребам активного ведення війни. 

 

Міністр збройних сил Великобританії (заступник міністра оборони) Джеймс Гіппі заявив на форумі, що західні військові запаси "мають трохи виснажений вигляд", і закликав союзників по НАТО витрачати 2% свого національного багатства на оборону, як вони і зобов'язалися зробити.

 

"Ми не можемо зупинитися тільки тому, що наші запаси здаються виснаженими. Ми маємо тримати Україну в боротьбі сьогодні ввечері, завтра, післязавтра й післязавтра. І якщо ми зупинимося, це не означає, що [президент країни-агресора РФ Володимир] Путін автоматично зупиниться", – сказав Гіппі.

Міністр оборони Швеції Пол Джонсон заявив, що Європі життєво важливо привести свою оборонно-промислову базу у форму, щоб підтримувати Україну в довгостроковій перспективі.

 

Після широкомасштабного нападу країни-окупанта РФ низка країн Заходу збільшила військову допомогу Україні. Від початку повномасштабного вторгнення країни-агресора РФ Україна отримала від партнерів військової допомоги приблизно на $100 млрд.

 

У ЄС погодили акт про підтримку виробництва боєприпасів (ASAP), а також домовилися про спільні закупівлі боєприпасів. Станом на вересень, як вказано на сайті Європейського оборонного агентства, для спільних закупівель боєприпасів об'єдналися 26 країн – членів ЄС і Норвегія. Країни будуть виготовляти й закуповувати боєприпаси як для поповнення своїх запасів, так і для передання Україні. У березні лідери ЄС ухвалили угоду  про надання Україні 1 млн артилерійських снарядів протягом найближчих 12 місяців. 


Як повідомляла УМ, збільшити виробництво боєприпасів для України та країн-членів Альянсу, які передали значну частину своїх озброєнь Києву – про такий намір заявила посол США при НАТО Джуліан Сміт.