На Московії обурені зближенням Вірменії з Україною

12:26, 09.09.2023
На Московії обурені зближенням Вірменії з Україною

Дружина прем'єра Вірменії Анна Акопян та міністр освіти і науки України Оксен Лісовий. (Фото Міністерства освіти і науки)

МЗС рф викликало посла Вірменії Вагаршака Арутюняна на "жорстку розмову" через нібито недружні кроки Єревана щодо Москви.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться у заяві МЗС рф, передає вірменська служба Радіо Свобода у суботу.

 

Зокрема, московські дипломати «помітили у Вірменії вагання щодо подальшої участі в Організації договору колективної безпеки (ОДКБ) та двосторонніх договорах з росією, а також життєздатності домовленостей за участі росії для нормалізації відносин з Азербайджаном».

 

"На цьому тлі керівництво Вірменії останніми днями вдалося до серії недружніх кроків, включно із запуском процесу ратифікації Римського статуту Міжнародного кримінального суду, поїздку до Києва дружини прем’єр-міністра Анни Акопян з передачею гумдопомоги київському нацистському режиму, проведення на вірменській території військових навчань за участі США.

 

У зв’язку з цим до МЗС росії викликали посла Вірменії у Москві В. Арутюняна, якому висловлено жорсткі зауваження", – заявляють у Кремлі.

 

Також послу передали ноту протесту через висловлювання спікера парлаенту Симоняна на адресу речниці МЗС рф Марії Захарової та всього відомства, та окремо обурилися затриманнями у Вірменії проросійського блогера та представника вірменської філії "Спутніка".

 

Російські дипломати висловили сподівання, що росія і Вірменія залишаються союзниками, та що Вірменія буде співпрацювати у питанні навчань по лінії ОДКБ та "мабутнього спрямування у республіку спостережної місії організації для сприяння врегулюванню між Вірменією та Азербайджаном".

 

Зауважимо, що нещодавно прем'єр Вірменії Нікол Пашинян назвав стратегічною помилкою те, що Вірменія у безпекових питаннях покладалася лише на Москву. 

 

Пашинян раніше заявляв, що Вірменія не підтримує Росію у її війні проти України.

 

Тоді як 7 вересня дружина прем'єр-міністра Вірменії Анна Акопян привезла до України першу з початку війни гуманітарну допомогу від Єревана.

 

 

Як повідомляло Міністерство освіти і науки України, пані Акопян передала гуманітарну допомогу для онлайн-навчання — понад 1000 смартфонів, планшетів та ноутбуків для школярів.

 

Ці гаджети насамперед призначені для дітей у тих областях, у яких найбільше шкіл працюють в онлайн-режимі. Йдеться про дітей, яким довелося покинути домівку через бойові дії, дітей з інвалідністю, дітей з малозабезпечених сімей або дітей, позбавлені батьківського піклування.

 

Як повідомляла "УМ", на початку року прем’єр Вірменії Пашинян заявив, що Міноборони країни повідомило ОДКБ, що Єреван не вважає за доцільне проводити у країні військові навчання організації.