У Тверській області розбився літак з керівництвом ПВК Вагнер: на борту були Пригожин та Уткін

01:10, 24.08.2023
У Тверській області розбився літак з керівництвом ПВК Вагнер: на борту були Пригожин та Уткін

Уламки літака з вагнерівцями впали неподалік від занедбаної ферми в селі Куженкіно. (Фото з відкритих джерел)

Командний склад ПВК Вагнер загинув під час авіатрощі на приватному літаку (бізнес-джет Embraer) під селом Куженкіно у Тверській області у середу ввечері.

 

Борт, серед пасажирів якого значаться очільник ПВК Євен Пригожин та його заступник  Дмитро Уткін із позивним "Вагнер", летів з Африки і вибухнув уже в росії. .

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляють російські ЗМІ та соцмережі в ніч на четвер.

 

Загалом, за даними МНС рф, в авіатрощі приватного літака у Тверській області загинуло 10 осіб. Разом із тим, за даними російських ЗМІ, на місці падіння знайшли тіла лише 8 загиблих осіб.

 

У Росавіації почали розслідування катастрофи літака Embraer.

 

За даними російських журналістів, Пригожин сьогодні дійсно вилетів у Росію з Африки, а на борту з ним був увесь командний склад ПВК Вагнера.

 

Згодом державний телеканал Росія-24 підтвердив загибель ватажка ПВК Вагнера Євгена Пригожина. Водночас наближений до ПВК "Вагнер" Telegram-канал "ВЧК-ОГПУ" повідомив, що тіла Пригожина та Уткіна виявили й упізнали.

 

Російське федеральне агентство повітряного транспорту опублікувало повний список пасажирів літака, що розбився у Тверській області надвечір 23 серпня, у ньому вказаний і ватажок ПВК "Вагнер" Євгеній Пригожин.

 

За даними авіакомпанії, на борту літака Embraer-135 (EBM-135BJ) перебували такі пасажири:

 

Propustin Sergey,

Makaryan Evgeniy,

Totmin Aleksandr,

Chekalov Valeriy,

Utkin Dmitriy,

Matuseev Nikolay,

Prigozhin Evgeniy".

 

У списку членів екіпажу вказані: Levshin Aleksei (командир), Karimov Rustam (другий пілот) і Raspopova Kristina (бортпровідник).

 

За попередніми даними, перед катастрофою літака очевидці чули два сильні вибухи, після чого літак втратив крило та стабілізатор, які згодом впали недалеко від занедбаної ферми в селі Куженкіно.

 

У проросійських Telegram-каналах пишуть, що літак Пригожина, ймовірно, був збитий із зенітно-ракетного комплексу С-300.

 

Очевидці чули два сильні хлопки, після чого в судна відвалилося крило і стабілізатор, які впали недалеко від занедбаної ферми в селі Куженкіно.

 

За іншою версією, вибух стався на самому літаку ватажка вагнерівців. Очевидці стверджують, що бачили вибух у повітрі, після чого літак почав падати.

 

Російський Telegram-канал Baza із посиланням на Flightradar24, пише, що літак не знижувався перед падінням. Він зник із радарів під час набору висоти.

 

Видання Медуза нагадує, що 23 серпня минуло рівно два місяці з моменту заколоту ПВК "Вагнер". Пригожин оголосив про свій "марш справедливості" ввечері 23 червня.

 

Як повідомляла "УМ", 31 липня Пригожин повідомив, що припинив набирати терористів до ПВК "Вагнер". А згодом він записав відео у Африці.