В ООН визнали, що теракт в Оленівці спричинено не ракетою HIMARS – Лубінець

17:39, 26.07.2023
В ООН визнали, що теракт в Оленівці спричинено не ракетою HIMARS – Лубінець

Дмитро Лубінець під час зустрічі у Львові з родичами військовополонених та зниклих безвісти. (facebook.com/dmytro.lubinets)

Управління Верховного комісара ООН з прав людини зробило заяву, у якій зазначили, що правда щодо загибелі та поранень українських військових в Оленівці – має бути відома, а винні – понести відповідальність.

 

При цьому, в ООН визнали, що трагедія в Оленівці не була спричинена ракетами HIMARS.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець у середу.

 

«Відзначу важливий момент – там визнали, що трагедія в Оленівці не була спричинена ракетами HIMARS. Що спростовує поширені раніше пропагандистські заяви російської сторони буцімто це Україна обстріляла колонію», - наголосив омбдсмен.

 

В Управлінні Верховного комісара ООН з прав людини заявили, що на даному етапі вони не можуть встановити ні конкретного джерела вибуху, ні точного напрямку, але їхній офіс продовжуватиме слідкувати за цим відповідно до своїх повноважень.

 

 

«Своєю чергою наголошу, що саме рф не надає доступу до місця трагедії, зокрема й незалежним представникам ООН, що вказує на спроби приховати сліди злочину.

 

У Верховного комісара зазначили й про те, що військовополонені захищені міжнародним гуманітарним правом, а смерть або серйозні поранення військовополонених мають супроводжуватися офіційним і ретельним розслідуванням з боку держави, яка тримає в полоні», - зауважив пан Лубінець.

 

Він нагадав, що Стаття 12 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими зазначає, що військовополонені перебувають у руках ворожої держави, а не окремих осіб чи військових частин, які взяли їх у полон. Незалежно від відповідальності, яку можуть нести окремі особи, держава, що тримає в полоні, відповідає за поводження з військовополоненими.

 

«На мою думку, спроби донести світу правду й заклики щодо засудження теракту російської сторони в Оленівці – не даремні! Ця заява Верховного комісара – важлива для зрушення з точки нуль у справі розслідування злочину! Вітаю ці слова Верховного комісара та зазначу, що Україна готова сприяти розслідуванню цього злочину й вкотре передати матеріали про справу в Оленівці, які вдалося зібрати.

 

Сподіваюся, що у скорім часі буде створена місія, яка ретельно розслідуватиме теракт в Оленівці. Адже від дати трагедії минув один рік, а на руках конкретних людей – кров понад 50 вбитих українських військових. Наш обов’язок – не допустити того, щоб винні уникнули покарання!», - констатував Уповноважений ВР з прав людини.

 

Як повідомляла "УМ", у січні Україна після складних переговорів і за посередництва Міжнародного Комітету Червоного Хреста повернула 54 тіла героїв, які загинули внаслідок теракту в Оленівці.
 
Нещодавно комбриг «Азову»  Денис Прокопенко з позивним «Редіс», який повернувся з Туреччини, зустрівся зі своїми бійцями та пообіцяв їм вже найближчим часом повернутися у стрій та знову повести їх у бій за Україну.