Доля крейсера «Москва» відома: Україна відреагувала на погрози рф у Чорному морі

16:06, 20.07.2023
Доля крейсера «Москва» відома: Україна відреагувала на погрози рф у Чорному морі

Коробельно-катерний склад Військово-Морських Сил готовий дати відсіч московитам. (facebook.com/navy.mil.gov.ua)

Міністерство оборони України дзеркально відреагувало на погрози росії щодо судноплавства у Чорному морі після припинення дії «зернової угоди».

 

Відтак, у оборонному відомстві обіцяють, що з 21 липня розцінюватимуть російські судна, які прямують в акваторії Чорного моря в напрямку морських портів рф та українських морських портів на тимчасово окупованій території, як кораблі, що перевозять вантажі військового призначення, а тому становлять військову загрозу.

 

Як інформує Україна молода, про це Міноборони України повідомляє у четвер, 20 липня.

 

Як зазначають українські військові, після виходу рф із зернової угоди та оголошення морської блокади Москва порушила універсальне для всього світу право на вільне судноплавство і підірвала продовольчу безпеку мільйонів людей, тому Київ готовий відповісти.

 

«Відкрито погрожуючи цивільним суднам, які перевозять продукти харчування з українських портів, здійснюючи ракетні обстріли та атаки дронами на цивільну інфраструктуру у мирних містах, навмисно створюючи військову загрозу на торговельних маршрутах, кремль перетворив Чорне море на зону небезпеки, в першу чергу, для російських суден та суден, що прямують в акваторії Чорного моря у напрямку морських портів рф та українських морських портів, що знаходяться на тимчасово окупованій росією території України. Відповідальність за усі ризики повністю лягає на російське керівництво», - наголосили у Міноборони.

 

І додали: "Доля крейсера "Москва" доводить, що у Сил оборони України достатньо необхідних засобів для відбиття російської агресії на морі".

 

Відтак, з 00:00 21 липня 2023 року всі судна, що прямують в акваторії Чорного моря в напрямку морських портів російської федерації та українських морських портів, які розташовані на тимчасово окупованій росією території України, можуть розглядатися Україною, як такі, що перевозять вантажі військового призначення з усіма відповідними ризиками.

 

Також у Міноборони акцентували, що з 05:00 20 липня 2023 року судноплавство в районах Північно-східної частини Чорного моря та Керч-Єнікальської протоки України заборонено як небезпечне. Відповідну навігаційну інформацію для мореплавців уже оприлюднено

 

У МЗС України також різко засудили погрози росії атакувати цивільні судна в Чорному морі, зазначивши, що подібні заяви обмежують свободу мореплавства в усьому світі. У відомстві закликали міжнародне співтовариство вжити відповідних заходів для забезпечення безпеки судноплавства в Чорному морі як гарантії продовольчої безпеки у світі.

 

Нагадаємо, 19 липня влада рф заявила, що після закриття "зернової угоди" розглядатиме всі судна, що приходять в акваторію Чорного моря до українських портів, як перевізників вантажів військового призначення . Країни, яким належать кораблі, росія вважатиме залученими у велику війну на боці Києва. Морські райони в північно-західній і південно-східній частинах міжнародних вод Чорного моря оголошені тимчасово небезпечними для судноплавства.

 

Як повідомляла "УМ", росія давно готувалася до виходу із "зернової угоди", після чого вдалася до традиційних погроз та шантажу.