Україна не боїться рф і продовжить «зернову угоду» з ООН та Туреччиною – Зеленський

17:30, 17.07.2023
Україна не боїться рф і продовжить «зернову угоду» з ООН та Туреччиною – Зеленський

Київ пропонує Анкарі домовитися про нову «зернову» угоду без Москви. (Фото Офісу президента)

Президент України Володимир Зеленський наголошує, що Україна готова продовжити дію «зернової угоди» з тими, з ким вона її підписувала – з ООН та Туреччиною.

 

Глава держави нагадав, що Київ не підписував з Москвою жодних «зернових» угод.

 

Як інформує Україна молода, заяву Зеленського, під час інтерв’ю африканським журналістам, навів речник президента Сергій Нікофоров.

 

«У нас були дві угоди: Україна, Туреччина, ООН; інша угода – росія, Туреччина, ООН. Тому, коли росія каже, що вона зупиняє, – вона зриває свої домовленості з Генсеком ООН Гуттерішем і з Президентом Ердоганом. Не з нами. У нас не було ніяких з ними домовленостей», – сказав український лідер.

 

Після офіційного сигналу рф про розрив домовленостей Зеленський доручив МЗС підготувати офіційні сигнали до Організації Об’єднаних Націй і до Туреччини для того, щоб вони відповіли, чи вони готові продовжувати українську ініціативу.

 

 «Навіть без рф треба робити все, щоб ми могли використовувати цей чорноморський коридор. Ми не боїмося. До нас звернулися компанії, які є власниками кораблів. Вони сказали, що вони готові, якщо Україна відпустить, а Туреччина буде пропускати, – то всі готові продовжувати постачання зерна», - сказав Зеленський.

 

Як повідомляла «УМ», 17 липня у Кремлі заявили про призупинення дії "зернової угоди".  

 

А МЗС рф оголосило про відкликання гарантій безпеки судноплавства в рамках Чорноморської зернової ініціативи, яка припинила діяти з понеділка.

 

Тим самим Московія намагається шантажувати світ: вимагає зняти західні санкції з російських добрив і продовольства в обмін на продовження "зернової угоди".