Лише українцям вирішувати як вбивати ворога на території росії – Залужний

23:32, 14.07.2023
Лише українцям вирішувати як вбивати ворога на території росії – Залужний

Валерій Залужний під час інтерв'ю Washington Post. (Фото: Oksana Parafeniuk/For The Washington Post)

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний запевняє, що ЗСУ вбиватимуть російських окупантів на території рф власною, українською зброєю, а не західною.

 

Як інформує Україна молода, про це «залізний» генерал сказав у інтерв'ю Washington Post.

 

Зокрема, він прокоментував постачання оборонної допомоги для України і побоювання союзників щодо можливих обстрілів російської території їхньою зброєю.

 

«Щоб врятувати свій народ, чому я маю питати у когось дозволу, що робити на ворожій території? Чомусь я маю думати, що мені там нічого не дозволено робити. Чому? Тому що [президент росії] путін… застосує ядерну зброю? Дітям, які вмирають, однаково», - наголосив пан Залужний.

 

За його даними, для ураження цілей на території рф українські сили застосовують українську зброю. Адже через брак озброєння, відсутність нової західної авіації та умови союзників щодо ракет більшої дальності «ЗСУ використовують зброю українського виробництва для частих ударів через кордони, які Київ ніколи офіційно не визнає», - говорить Залужний.

 

Кожен свій ранок «залізний» генерал починає з того, що дізнається, скільки солдатів було вбито або поранено під час виконання його наказів напередодні. Іноді він натрапляє у своєму мобільному телефоні на контакти людей, які вже мертві. І відмовляється ці контакти видаляти. Залужний каже, що відкладає скорботу на потім, щоби траур зараз не відволікав його від важливої роботи.

 

Наразі Залужний ставить перед собою питання: "Як зменшити втрати? Як я можу зменшити втрати?".

 

Головнокомандувач ЗСУ переконаний, що це проблема українців і лише "нам вирішувати, як убити цього ворога".

 

«На його території можна і треба вбивати на війні. Якщо наші партнери бояться використовувати свою зброю, ми будемо вбивати своєю. Але рівно стільки, скільки потрібно», - зазначив він.

 

Валерій Залужний підкреслив, що для проведення контрнаступу, який дозволить повернути всі втрачені території, завдати поразки росії та звести до мінімуму втрати українських сил не вистачає ресурсів.

 

При цьому, за його словами, західні чиновники заявляють, що Україна має достатньо коштів для досягнення успіху, але Головнокомандувач різко критикував своїх колег, які стверджували, що Києву не потрібні винищувачі F-16. Їхні власні збройні сили ніколи б так не воювали, сказав Залужний в інтерв'ю.

 

Раніше представник уряду Німеччини Штеффен Хебештрайт заявляв, що міжнародне право дозволяє Україні завдавати ударів по території росії з метою самооборони.

 

Схожої думки і міністр оборони Німеччини. Він вважає прийнятними операції ЗСУ на території рф і, за його словами, для сторони, на яку напали, цілком прийнятно проникати на територію ворога, щоб, зокрема, перекрити йому шляхи постачання.

 

Як повідомляла «УМ», нещодавно Залужний відсвяткував 50-річний ювілей.