Саміт НАТО: лідери G7 погодили декларацію про підтримку України

18:43, 12.07.2023
Саміт НАТО: лідери G7 погодили декларацію про підтримку України

У Вільнюсі саміт НАТО завершився спільно узгодженою декларацією щодо України.

На полях саміту НАТО у Вільнюсі лідери країн "Групи семи" (G7) погодили"Спільну декларацію про підтримку України" (Joint Declaration of Support for Ukraine).

 

Як інформує УМ, Офіс Президента 12 липня на своєму сайті опублікував декларацію G7 про підтримку України.

 

Документ було презентовано під час урочистого заходу за участі лідерів G7 та України, які виступили з відповідними заявами.

 

У декларація зокрема сказано: "Сьогодні ми розпочинаємо переговори з Україною з метою формалізації – через двосторонні безпекові зобов'язання і домовленості, узгоджені з цією багатосторонньою рамковою угодою, згідно з нашими відповідними правовими і конституційними вимогами – нашої незмінної підтримки України, яка захищає свій суверенітет і територіальну цілісність, відновлює свою економіку, захищає своїх громадян і прагне до інтеграції в євроатлантичну спільноту. Ми доручимо нашим командам негайно розпочати ці дискусії.

 

Кожен з нас працюватиме з Україною над конкретними двосторонніми довгостроковими зобов'язаннями і домовленостями у сфері безпеки".,

 

Як відомо, раніше Президент України Володимир Зеленський заявив, що рамкова декларація країн Групи семи,  у разі схвалення у середу у Вільнюсі, стане першим юридичним документом щодо гарантій безпеки України та забезпечить можливість укладення відповідних двосторонніх "потужних" договорів.

 

Як повідомляла УМ, Воллес відреагував на критику Зеленського: НАТО воліло б бачити від України більше вдячності.