Одіозна Олена Дума зі скандалом призначена новою головою АРМА

17:08, 30.06.2023
Одіозна Олена Дума зі скандалом призначена новою головою АРМА

Олена Дума очолила АРМА зі скандалом. (Фото з ФБ-сторінки Олени Думи)

Одіозна Олена Дума призначена головою Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів (АРМА).

 

Уряд призначив її на посаду за особистим наполяганням прем’єра Шмигаля, ще й попри те, що один з членів конкурсної комісії відкликав свій голос на її підтримку. Тож законність її обрання на конкурсі є сумнівною з огляду на вимоги закону.

 

Як інформує Україна молода, про це призначення повідомив перший заступник керівника Комітету ВР з питань податкової та митної політики, нардеп від фракції "Голос" Ярослав Железняк у Telegram.

 

«Кабмін тільки що на засіданні призначив нову голову АРМА – Олену Думу. І кому цікаво на другому поверсі Офісу президента всі ці "законно-незаконно" – питання риторичне... Ну що ж, щонайменше тепер всі наші партнери у США та ЄС нарешті забудуть про "чудову" ідею про реформування АРМА з середини і можливо прискорять її ліквідацію у поточному вигляді», – обурено прокоментував пан Железняк.

 

Водночас голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін відреагував на це призначення так:

 

«Єдиний інтерес влади в АРМА є корупційним – можливість пиляти арештовані активи (або обілечувати їх власників). Жодної іншої цінності ця інституція для Єрмака/Татарова не має.

Тож, виключно заради можливості красти, ОП/Кабмін  плюнули на позицію союзників, призначивши Думу керівницею агенції. Остання, нагадаю, допомагала Джуліані/Деркачу мочити і Україну, і тоді кандидата, а зараз – чинного президента США.

При цьому Кабмін призначив Думу, показово начхавши і на позицію G7, і на незаконність її призначення. 

Більше того, ОП і Уряд таким чином плюнули в американців якраз напередодні історичного саміту НАТО, на якому позиція Байдена є визначальною. 

Наголошу, єдиний інтерес ОП в АРМІ – корупційний. Тож, все це чергове приниження України – виключно заради можливості кільком чортам і далі красти».

 

Зауважимо, що 28 червня конкурс з відбору голови АРМА виграла ексзаступниця голови Чернігівської ОДА Олена Дума, проте цей вибір вже викликав різко негативну реакцію в експертної спільноти.

 

За підсумками голосування вона отримала 6 голосів – всього на 1 голос більше, ніж кандидат, що зайняв друге місце. Після голосування один з членів Конкурсної комісії – Дмитро Остапенко написав заяву про відкликання свого голосу за кандидатуру Олени Думи, відтак її призначення було під сумнівом.

 

На думку Остапенка, було порушено процедуру голосування.

 

Після цього посли країн Групи семи висловили застереження до процедури, за якою Думу визнали переможцем конкурсу на голову АРМА.

 

 «G7 уважно стежила за процесом призначення голови ARMA та зауважила занепокоєність громадянського суспільства щодо вжитих процедур. Важливо дотримуватись належних процедур, щоб зміцнити довіру до ARMA», - йшлося в повідомленні.

 

Як повідомляла "УМ", із серпня 2021 року АРМА у статусі тимчасово виконуючого обов'язки голови очолює Дмитро Жоравович.

 

Перед цим в.о. голови АРМА Віталія Сигидина, його заступника Володимира Павленка, а також начальника управління цього закладу відсторонили від посади після того, як ДБР викрила їх на присвоєнні $400 тис. арештованих і переданих в управління Нацагентства коштів.

 

До речі, в Павленка стріляли біля будинку у липні 2021 року, а співробітникам АРМА порожували розправою. 

 

 

ДОВІДКА «УМ»

 

Олена Дума працювала заступницею голови Чернігівської обласної державної адміністрації у 2020 році, коли її очолювала Анна Коваленко – колишня депутатка від "Слуги народу" і заступниця голови Офісу президента Андрія Єрмака.

 

Перед призначенням у Чернігівську ОВА Олена Дума у січні-квітні 2020 року працювала директоркою Фонду соціального страхування, звідки її звільнили через численні факти порушення законодавства. До цього вона очолювала Департамент управління державним майном Мінекології.

 

Олена Дума брала участь у пресконференції разом із радником Руді Джуліані – колишнього довіреного юриста експрезидента США Дональда Трампа, яка мала на меті дискредитувати українську владу та тодішнього кандидата у президенти США Джо Байдена. До цієї кампанії були причетні підсанкційний нардеп Андрій Деркач та обраний від "Слуги народу" депутат Олександр Дубінський.