Парламент Естонії підтримав створення спецтрибуналу щодо злочину агресії рф

12:34, 17.06.2023
Парламент Естонії підтримав створення спецтрибуналу щодо злочину агресії рф

Парламентарі Естонії вважають, що війна РФ проти України є найжорстокішим актом агресії у Європі з часів Другої світової війни.

Парламент Естонії підтримав створення спецтрибуналу щодо рф  і ухвалив заяву з вимогою притягнути до відповідальності осіб, які спланували та вчиняли злочини агресії проти України.

 

Як інформує Україна молода, про це стало відомо з постанови Рійгікогу.

 

У постанові естонських парламентаріїв "Про притягнення до відповідальності за злочин агресії, вчинений проти України" міститься заклик створити для цього міжнародний трибунал під егідою ООН.

 

Депутати парламенту Естонії зазначають, що війна РФ проти України є найжорстокішим актом агресії у Європі з часів Другої світової війни. І на нього потрібна адекватна правова реакція.

 

Створення та забезпечення початку роботи такого міжнародного спецтрибуналу щодо злочинів РФ в Україні стає, як зазначено у заяві естонських депутатів, пріоритетом зовнішньої політики країни.

 

У заяві Рійгікога міститься заклик порушувати питання про створення спеціального міжнародного трибуналу під егідою Генеральної Асамблеї ООН на всіх двосторонніх зустрічах з урядами інших країн, у всіх міжнародних організаціях, членом яких є Естонія, та на всіх міжнародних форумах.

 

Також естонські депутати мають намір посилити співпрацю з урядом України у розслідуванні злочину агресії РФ та притягненні винуватців до відповідальності. Раніше президент Естонії Алан Каріс заявив, що злочини проти людства, геноцид, воєнні злочини російських окупантів в Україні не можуть залишитися без покарання, тому місце верхівки рф за ґратами. 

 

До групи, яка працює над створенням спеціального трибуналу для залучення Росії за злочини в Україні, входять 36 країн.

 

Заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква зазначив, що наша країна розраховує на єдність усіх членів групи за форматом роботи такого трибуналу.

 

Тим часом точаться дискусії. Крім того, очікується розгляд відповідно резолюції Генасамблеї ООН.


Нагадаємо також, що за словами генерального прокурора Латвії Юріса Стуканса спецтрибунал для рф можна створити вже завтра, але для цього потрібне бажання.

 

Як повідомляла УМ, прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас наголошує на необхідності створити спеціальний трибунал для притягнення до відповідальності російського диктатора владіміра путіна та інших поплічників, причетних до злочину агресії проти України