Європарламент закликав запросити Україну до членства в НАТО

15:43, 15.06.2023
Європарламент закликав запросити Україну до членства в НАТО

Депутати Європарламенту розглянули резолюцію щодо членства України в НАТО. (facebook.com/europeanparliament)

Європейський парламент закликає союзників по НАТО запросити Україну до членства в Північноатлантичному альянсі. При цьому, процес приєднання має розпочатися після закінчення війни та його варто завершити якнайшвидше.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться у відповідній резолюції Європарламенту, ухваленій у четвер.

 

Зокрема, євродепутати розглянули резолюцію в рамках пленарного засідання Європарламенту: за – 425, проти - 38, ще 42 утрималися.

 

«Закликаємо союзників по НАТО виконати свої зобов'язання щодо членства України в НАТО і очікуємо, що майбутні зустрічі на найвищому рівні у Вільнюсі та Вашингтоні прокладуть шлях для запрошення Україні вступити до НАТО, і що процес вступу розпочнеться після закінчення війни і буде доопрацьовуватися у найкоротші терміни», - йдеться у резолюції.

 

Крім того, Європарламент закликав держави-члени ЄС, союзників по НАТО та партнерів-однодумців до тісної співпраці з Україною для розробки "тимчасових рамок гарантій безпеки, які мають бути реалізовані відразу після війни, доки не буде досягнуто повного членства в НАТО".

 

«Європарламент наголошує на тому, що інтеграція України в НАТО та ЄС зміцнить регіональну та глобальну безпеку, сприятиме стабільності та зміцнить зв'язки співпраці та спільні цінності між Україною та євроатлантичною спільнотою», - наголошується в документі.

 

Також висловлюється сподівання, що Єврокомісія дасть позитивний висновок щодо виконання Україною семи кандидатських рекомендацій і переговори про вступ України до ЄС відкриють вже цього року.

 

У резолюції засуджують руйнування росією дамби Каховської ГЕС, наголошуючи, що це воєнний злочин і велика шкода для довкілля. Депутати наголошують, що відповідальні за цей та інші воєнні злочини мають відповісти за свої дії згідно з міжнародним правом.

 

Частина резолюції присвячена відбудові України. Євродепутати закликають ЄС створити для України комплексний пакет, який би враховував невідкладні, середньострокові та довгострокові потреби.

 

Депутати підкреслюють важливість поєднання відбудови України, її євроінтеграційних кроків та інших реформ, а також зазначають, що важливо під час відбудови створювати кращу інфраструктуру, ніж втрачена, та враховувати при цьому політику Європейського зеленого курсу – щоб Україна перетворювалася на "вільну від викидів та цифровізовану сучасну європейську державу загального добробуту із ринковою економікою".

 

Як повідомляла «УМ», заступник міністра оборони Володимир Гаврилов вважає, що на Вільнюському саміті країни-члени Північноатлантичного альянсу нададуть Україні алгоритм вступу до НАТО.