У Варшаві відбувся опозиційний мітинг за участі пів мільйона поляків

18:57, 04.06.2023
У Варшаві відбувся опозиційний мітинг за участі пів мільйона поляків

Велелюдна акція протесту у Варшаві 4 червня 2023 року. (facebook.com/donaldtusk)

Польська опозиція з партії «Громадянська платформа» на чолі з Дональдом Туском зібрала багатолюдну акцію протесту в центрі Варшави у неділю.

 

За неофіційними даними, на антиурядовий мітинг вийшло близько пів мільйона поляків.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляють польські ЗМІ, зокрема, видання Onet.

 

Акція стала однією з наймасовіших опозиційних демонстрацій за останній час.

 

За оцінками польських ЗМІ, о 15:00 (16:00 за Києвом), коли протест досяг найбільшої кульмінації, на Замковій площі зібрались щонайменше 300 тисяч людей.

 

 

Мерія Варшави, яку очолює опозиційний політик Рафал Тшасковський, наводить ще більше число – до пів мільйона учасників. Цю цифру наводить і лідер опозиції Дональд Туск у соцмережах. 

 

Польські правоохоронці не коментували чисельність недільного протесту.

 

 

Акція, що розпочалась на Площі на Роздрожу опівдні в неділю, завершилась промовою лідера опозиційної партії "Громадянська платформа" Дональда Туска, який задекларував прагнення до "вільної, законослухняної, безпечної, чесної, чистої і зеленої Польщі" та протидію партії влади "Право і справедливість".

 

Відомо, що захід приурочений до річниці перших частково вільних виборів у Польщі 1989 року, які призвели до падіння комунізму і політичних змін. За словами організаторів, він був протестом "проти високих цін, злодійства і брехні, за вільні вибори".

 

Демонстрації також відбулися в інших великих містах, зокрема у Кракові та Щецині.

 

 

Недільний мітинг є однією з найпоказовіших спроб опозиції Польщі згуртувати своїх прихильників на тлі прийдешніх виборів до парламенту, які відбудуться восени.

 

Нещодавні опитування громадської думки показують, що провладна партія "Право і справедливість" популярніша за будь-яку іншу партію, але не зможе набрати достатню кількість голосів для одноосібного правління.

 

Як повідомляла "УМ", нещодавно президент Польщі Анджей Дуда підписав неоднозначний закон про створення Державної комісії з розслідування російських впливів у Польщі в 2007-2022 роках. Цей закон у нинішньому вигляді зазнав жорсткої критики опозиції.