Сунак і Зеленський міркували про коаліцію винищувачів

15:26, 15.05.2023
Сунак і Зеленський міркували про коаліцію винищувачів

Володимир Зеленський та Ріші Сунак під час зустрічі у Великобританії (facebook.com/rishisunak)

Президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак під час зустрічі у резиденції Чекерс обговорили питання «коаліції винищувачів».

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє The Gardion та Sky News.

 

Зеленський повідомив, що обговорив з Сунаком перспективу надання Києву винищувачів західного зразка. Український президент заявив, що вони разом хочуть створити "коаліцію винищувачів".

 

«Я бачу, що найближчим часом ви почуєте деякі, я думаю, дуже важливі рішення, але ми повинні ще трохи попрацювати над цим», – сказав Зеленський.

 

Сунак зазначив, що Британія буде готова допомогти навчити українських пілотів користуватися західними винищувачами "відносно скоро". Але, за його словами, саме постачання винищувачів є "непростим завданням".

 

«Ми будемо ключовою частиною коаліції країн, які надають підтримку Володимиру і Україні. Як ми з Володимиром обговорювали, нарощування потенціалу винищувальної авіації – це не просте завдання», – зазначив Сунак.

 

«Це не лише надання літаків, це також підготовка пілотів і вся логістика, яка йде поряд з цим, і Велика Британія може відігравати велику роль у цьому», – додав глава британського уряду.

 

За його словами, одна з речей, яку Лондон почне робити вже відносно скоро – це готувати українських пілотів.

 

"Це те, що ми обговорювали сьогодні, і ми готові реалізувати ці плани у відносно короткі терміни", – зауважив Сунак.

 

У день візиту Зеленського Лондон анонсував, що влітку розпочне навчання українських пілотів  і вже зараз працює з іншими країнами над можливим наданням винищувачів F-16 Україні. 

 

 У Берліні президент України заявив, що вірить в успіх домовленості про коаліцію винищувачів на тлі своїх візитів до європейських столиць.

 

Як повідомляла УМ, прем´єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак зустрівся із президентом Володимиром Зеленським після прильоту українського лідера до Великої Британії у понеділок, 15 травня. На думку глави британського уряду, ця зустріч відбувається у «вирішальний момент опору України».

 

Зеленський відвідує Британію після візитів до Рима, Берліна, Парижа цими вихідними.