Зеленський та Залужний надихнули українців на боротьбу - соцопитування

16:48, 08.05.2023
Зеленський та Залужний надихнули українців на боротьбу - соцопитування

Головнокомандувача ЗСУ Залужноо підтримали 47% опитаних українців, а міністра оборони Резнікова лише 7%. (Фото Офісу президента)

Під час війни сильні лідери відіграють велику роль у складні часи і часто надихають народ на боротьбу з ворогом.

 

Саме такими більшість українців вважають президента Володимира Зеленського та головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного.

 

Як інформує Україна молода, про це свідчать дані опитування, проведеного Центром Разумкова і Фондом "Демократичні ініціативи".

 

Фахівці зазначають, що за кандидатуру глави держави віддали свій голос 65% респондентів. Водночас "залізного генерала" підтримали 47% опитаних.

Наступні позиції зі значним відривом посіли інші керівники українських відомств і генерали, а також цивільні представники влади. Відтак, йдеться про:

 

– Радника глави Офісу президента Михайла Подоляка – 9%;
– Міністра оборони Олексія Резнікова – 7%

– Міністра закордонних справ Дмитра Кулебу – 5%;
– Начальника Головного управління розвідки Кирила Буданова – 5%;
– Секретаря Ради нацбезпеки й оборони Олексія Данілов – 5%.

 

Серед громадських діячів і волонтерів українці особливо відзначили Сергія Притулу – 9% підтримки.

 

 

На думку опитаних, серед іноземних політиків чи громадських діячів найбільш важливу роль в підтримці України відіграв президент США Джо Байден – 58%, президент Польщі Анджей Дуда – 50%, колишній прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон – 49%.  

 

Значно менше люди згадували президента Франції Емманюеля Макрона  – 10% та канцлера Німеччини Олафа Шольца – 9%.

Важливе місце у національній пам'яті займатимуть держави, які надали Україні всебічну допомогу під час війни.

 

Зокрема понад половина опитаних вважає, що найбільше Україні допомогли Польща та США,  46% респондентів мають таку саму думку про Велику Британію. 

 

Саме ці три країни також надали найбільший обсяг військової допомоги Україні, особливо в перші, найбільш кризові та складні місяці війни. Важливе місце у національній пам'яті займатимуть держави, які надали Україні всебічну допомогу під час війни.

 

Опитування проведено 23-30 березня 2023 року коштом пожертв у межах проєкту Sustainability4Ukraine методом особистого інтерв'ю в усіх областях, за винятком окупованої території та районів бойових дій. Опитано 2017 громадян віком від 18 років. Можлива похибка вибірки не перевищує 2,3%.

 

Як повідомляла УМ, 13% українців вважають День перемоги, який святкують 9 травня, одним з найважливіших свят – згідно з соцопитуваннями.