Майбутнє України в НАТО, а зараз потрібно перемогти – Столтенберг, фото

17:45, 20.04.2023
Майбутнє України в НАТО, а зараз потрібно перемогти – Столтенберг, фото

Єнс Столтенберг під час візиту до Києва. (Фото Офісу президента та НАТО)

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг переконаний, що майбутнє України в євроатлантичній сім'ї, але основна увага союзників із НАТО наразі спрямована на військову підтримку і забезпечення перемоги України у війні з рф.

 

За його словами, Альянс та союзники продовжуватимуть підтримувати Україну у боротьбі з неспровокованою агресією рф.

 

Як інформує Україна молода, про це Столтенберг заявив на Міжнародному саміті міст та регіонів, під час візиту до Києва у четвер, передають Офіс президента та офіційний сайт НАТО.

 

«Україна продовжує проходити важкий тест – жахлива, неспровокована війна… Ефекти цієї війни продовжують впливати на весь світ, але Україна не одна, НАТО з вами. Наші союзники із вами. Ми продовжуватимемо допомагати вам боротися з агресією. Україна переможе», - сказав генсек Альянсу.

 

 

Також він додав, що очікує побачити президента Володимира Зеленського на саміті НАТО у Вільнюсі.

 

«Майбутнє України в євроатлантичній родині. Майбутнє України в НАТО. Усі союзники згодні з цим. Водночас основна увага Північноатлантичного союзу, союзників із НАТО, наразі спрямована на забезпечення перемоги України. Це необхідно для того, щоб Україна продовжувала залишатися суверенною, незалежною демократичною країною в Європі. Тому що це єдиний спосіб також провести змістовну дискусію про майбутнє членство України.

 

І тому основна увага, нагальна потреба - це військова підтримка України, над чим ми працюємо щодня».

 

 

Під час спільного брифінгу із Зеленським на Банковій Столтенберг сказав, що на Вільнюському саміті головною темою буде військова підтримка України.

 

«У такий спосіб НАТО продемонструвало, що наші двері відкриті. Двері НАТО залишаються відкритими. І те, що ми робимо, підтримка, яку ми надаємо Україні, робить можливим майбутнє членство України», - запевнив він.

 

Генсек НАТО зазначив, що Вільнюський саміт буде важливим із багатьох причин, і він очікує, що на саміті в присутності президента України Володимира Зеленського союзники з НАТО запевнять у ще більшій підтримці України.

 

«Я розумію, що президент Зеленський порушить питання про членство, про гарантії безпеки, і це буде на порядку денному зустрічі», - додав він.

 

 

І дійсно, глава держави наголосив, що Україна очікує ухвалення на Саміті НАТО у Вільнюсі пакета гарантій безпеки.

 

«Нам необхідно щось більше, ніж нинішній формат відносин. Ми хочемо зрозуміти, коли Україна буде в НАТО. Ми хочемо гарантій безпеки на цьому шляху. При цьому ми не готуємо альтернативу членству і не розглядаємо це як компроміс», - сказав Зеленський.

 

І додав: «Ми будемо в альянсі. Пакет гарантій на цьому шляху - ось це ми хотіли б затвердити у Вільнюсі. Ми зі свого боку все підготуємо точно».

 

За його словами, від НАТО Україна очікує саме кроків. «Кроків уперед і дуже конкретних. Ми хотіли б зрозуміти для себе, для нашого суспільства, що Україна буде в НАТО», - підкреслив президент.

 

Також Зеленський закликав Столтенберга подолати стриманість партнерів у постачанні Україні далекобійної зброї. Адже гальмування рішень щодо постачання далекобійної зброї, авіації й артилерії призводить до збільшення смертей і віддаляє час миру.

 

 

Нагадаємо, 20 квітня генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг прибув з неанонсованим візитом до Києва.

 

Перш за все він відвідав місто Буча Київської області, звільнене від російських окупантів. Генсек Альянсу сказав, що його "до глибини душі зачепило" те, що він побачив у Бучі.

 

 

Мер Бучі Анатолій Федорук подарував Столтенбергу пам’ятну монету з символами міста, виготовлену з російських куль.

 

 

Як повідомляла «УМ», візит генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга до Києва українська влада трактує як знак готовності Альянсу розпочати нову главу у відносинах з Україною.