НАТО готове розпочинати нову главу у відносинах із Україною – Зеленський

14:56, 20.04.2023
НАТО готове розпочинати нову главу у відносинах із Україною – Зеленський

Столтенберг та Зеленський під час брифіну в Києві. (Фото Офісу президента)

Візит генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга до Києва Українська влада трактує як знак готовності Альянсу розпочати нову главу у відносинах з Україною.

 

Як інформує УМ, про це Президент Володимир Зеленський заявив під час спільного брифінгу з очільником НАТО в Києві у четвер. 

 

“Цей візит генерального секретаря НАТО, перший за час повномасштабної війни, ми трактуємо як знак, що Альянс готовий розпочинати нову главу у відносинах із Україною”, — сказав глава держави.

 

Він зауважив, що візит в Україну Столтенберг розпочав з відвідання Бучі Київської області.

 

“Всій Європі та світу потрібне чітке розуміння того, що лише перемога України вбереже інші держави та народи від таких же страшних руйнувань, втрат і смертей, які росії принесла нашій землі”, — наголосив Президент.

 

За його словами, під час переговорів зі Столтенбергом обговорювалося, зокрема, майбутнє засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн", яке відбудеться 21 квітня, та рішення, що очікуються від партнерів. “Передусім це стосується збройної підтримки наших активних дій. Чим далі зможуть рухатися наші воїни на передовій, тим швидше в Україні та всій Європі повернеться найголовніше — мир”, — підкреслив Президент.

 

 

Він також повідомив, що обговорювалася стриманість деяких партнерів у контексті оборонної підтримки. “Я звернувся до пана генерального секретаря з проханням допомогти подолати стриманість наших партнерів у постачанні деякої зброї, а саме далекобійної сучасної авіації, артилерії, бронетехніки. Гальмування відповідних рішень — це час, який втрачається для миру. Це життя наших воїнів, які поки що не отримали життєво необхідних оборонних інструментів у відповідній кількості”, — заявив глава держави.

 

Як повідомляла УМ, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг 20 квітня перебуває з візитом в Україні.