Президент Чехії Петр Павел планує візит до України

00:26, 20.04.2023
Президент Чехії Петр Павел планує візит до України

Єнс Столтенберг та Петр Павел. (nato.int)

Президент Чехії Петр Павел планує відвідати Україну найближчим часом.

 

Мета візиту: обговорити з президентом Володимиром Зеленським контрнаступ ЗСУ.

 

Як інформує Україна молода, про це Петр Павел заявив на спільній пресконференції з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом, передає офіційний сайт Альянсу.

 

Лідер Чеської Республіки наголосив, що Організація Північноатлантичного договору для Чехії є критично важливим аспектом безпеки.

 

«НАТО є критично важливим аспектом безпеки моєї країни. Я радий, що Чехію вважають надійним партнером у часи кризи. Ми переживаємо період, ймовірно, найбільшої кризи безпеки в сучасній історії. Однозначно в цьому столітті», — заявив пан Павел.

 

Президент Чехії також прокоментував перспективи вступу України до НАТО.

 

За його словами, це питання повинно обговорюватися після закінчення війни. Лише тоді буде сенс думати про можливі дати вступу.

 

«І навіть попри те, що війна закінчиться, Україні доведеться відновити свою економіку, свою армію, щоб знову стати стабільною країною. Тож потрібен час, знадобиться багато зусиль, і я розумію, що ми вже маємо надати довготривалу підтримку Україні, зокрема відновлення та підготовку до майбутнього членства в НАТО», — сказав чеський президе.

 

 

Водночас генсек НАТО Єнс Столтенберг зазначив, що союзники по Альянсу надали Україні 150 мільярдів євро фінансової підтримки, з яких 65 мільярдів євро – це військова підтримка. І зауважив, що Чехія Україні важливе військове обладнання, включаючи танки, гелікоптери та ракети ППО, а також приймає сотні тисяч українських біженців на своїй території.

 

Раніше міністерка оборони Чехії Яна Чернохова заявила, що її країна має намір надати Україні військову допомогу на майже $25-29 млн.

 

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Чехія надала українській стороні безпекової допомоги на суму понад 3,5 мільярда крон (152 мільйони доларів).

 

У лютому 2023 року стало відомо, що у Чехії виготовлятимуть засоби протиповітряної оборони спеціально для потреб української армії.

 

Як повідомляла "УМ", днями генсек НАТО Столтенберг заявив, що попри погрози кремля застосувати ядерну зброю західні союзники не відмовляться від підтримки України у війні проти рф.