Українець Голубей знайшов у ЄС десятки сфальсифікованих карт із Кримом

12:58, 18.04.2023
Українець Голубей знайшов у ЄС десятки сфальсифікованих карт із Кримом

Одна із багатьох "неправильних" карт: на ній Крим позначено як "територію Росії, на яку претендує Україна".

У європейських магазинах українець Микола Голубей знайшов десятки політичних мап, на яких некоректно зображені кордони України. Мова йде про статус Криму та інших територій, тимчасово окупованих Росією.

 

Як інформує УМ, про це Голубей розповів представникам ЗМІ.

 

Пан Голубей мешкає в Німеччині. Він вирішив придбати велику настінну мапу - і виявив, що Крим позначений на ній не як частина України, а як спірна територія. Чоловік купив ще 5 карт - і виявилося, що у чотирьох з них містилися некоректні дані про територію України, які суперечать її офіційному зображенню на сайтах ООН та Євросоюзу.

 

Після цього Микола та його "агенти" побували у 20 книжкових магазинах Німеччини, а також в австрійських і швейцарських. "Помилки" у куплених там картах стосувалися вже не тільки Криму, а й інших територій, захоплених Росією з 2014 по 2022-й роки.

 

За словами українця, фальсифіковані дані про територію України можна побачити в атласах для автомобілістів, на глобусах та інших мапах для дорослих і дітей, зокрема, для школярів. Микола Голубей також помітив, що в інтернеті зображені політкоректні мапи, а у магазинах продають - зовсім інші.

 

На придбаних у європейських книгарнях картах було стільки некоректних позначок, що Микола зробив їхню власну класифікацію у дослідженні.

 

На деяких картах між Україною та Кримом зображують пунктиром державний кордон. На інших - Крим відносять до Росії, або частково або повністю. Десь взагалі можна почитати, що "Крим - це територія Росії, на яку претендує Україна", інформує УП. Життя.

 

Потрапила до Миколи і карта, де Крим "відокремили" від України, забравши Перекопський перешийок, і "приєднали" його до Росії.

 

Також на мапах подекуди зображують так звані "ЛНР" та "ДНР" та ставлять під сумнів державний кордон в районі Донецької та Луганської областей.

 

На картах навіть можна знайти Україну, яку "позбавили" тимчасово захоплених РФ територій з лютого 2022-го, а саме частин Запорізької, Херсонської, Донецької та Луганської областей.

 

Крим "змінює" свою приналежність і на картах Google, у залежності від того, з якої країни робити запит. Якщо робити з України, то Google видає зображення, на якому між нашою країною і Кримом нема жодних кордонів. Зате між Кримом та РФ зображений чіткий кордон.

 

Однак, якщо робити запити з Німеччини або Казахстану, то Google видає зображення, на якому між Україною і Кримом є кордон у вигляді штрихової лінії. Така сама лінія зображена між Кримом та Росією.

 

Українець звернувся до Міністерства закордонних справ України і привертає увагу європейських ЗМІ. Також чоловік вирішив подати позови до суду на компанії, які випускають та продають некоректні карти.

 

Як повідомляла УМ, Данілов анонсував 12 кроків для деокупації Криму.