Море НАТО: Московія лютує через наміри України щодо Чорного моря

15:53, 13.04.2023
Море НАТО: Московія лютує через наміри України щодо Чорного моря

Онлайн-виступ Дмитра Кулеби на Чорноморській безпековій конференції в Бухаресті. (facebook.com/UkraineMFA)

На Московії агресивно відреагували на пропозицію міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби перетворити Чорне море на море Північноатлантичного альянсу.

 

Мовляв, Балтійське море вже стало фактично морем НАТО після приєднання до  Фінляндії до Альянсу. Чому б цей приклад не наслідувати Чорному морю?

 

Як інформує Україна молода, на ці заклики одразу відреагував речник путіна Дмітрій Пєсков у коментарі пропагандистським ЗМІ у четвер.

 

«Такого ніколи не станеться. Чорному морю ніколи не бути морем НАТО», – сказав представник Кремля.

 

І додав, що сама заява українського дипломата нібито є суперечливою, оскільки поняття демілітаризація і Північноатлантичний альянс "виключають одне одного".

 

Мовляв, для прибережних країн Чорне море має залишатися морем взаємодії.

 

«Це спільне море для всіх прибережних держав. Воно має бути морем співробітництва, взаємодії та безпеки. Це має бути неподільна безпека», – каже Пєсков.

 

Раніше міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив на Чорноморській безпековій конференції в Бухаресті, що країни чорноморського регіону потребують комплексної  стратегії безпеки, а Чорне море має стати тим, чим вже стало Балтійське, – морем НАТО.

 

На думку міністра, Чорне море є прикладом того, як швидко все може погіршитися, якщо нехтувати загрозами, адже росія роками брязкала зброєю у регіоні.

 

«Грузія, Україна, Сирія і знову Україна – Москва здійснювала одну жорстоку атаку за іншою. Багато хто на Заході вирішив повірити, що росіяни мають "власну правду". Але єдина правда полягає в тому, що росія завжди готувалася до великої імперіалістичної війни з кінцевою метою провести чергову "ялтинську" конференцію, щоб розділити Європу на сфери впливу», – зазначив пан Кулеба.

 

Він також висловив жаль з приводу того, що Захід не мав послідовної чорноморської стратегії, в той час як росія завжди мала її: агресивну, реваншистську і варварську.

 

Як повідомляла «УМ», рівно рік тому, 13 квітня, Військово-морські сили Збройних Сил України переписали вікову історію. Влучним ударом українських ракет "Нептун" було уражено той самий "русский военный корабль" – флагман чорноморського флоту рф ракетний крейсер "Москва", який наступної доби, 14 квітня, затонув.