НАТО розробить стратегію для підтримки України

18:47, 05.04.2023
НАТО розробить стратегію для підтримки України

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг (Фото з відкритих джерел)

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Північноатлантичний Альянс почне працювати над стратегічною програмою багаторічної підтримки України.

 

Як інформує Україна молода, про це він заявив на брифінгу за підсумками зустрічі голів МЗС держав Альянсу.

 

«Ми домовилися почати працювати над розробкою Стратегічної програми багаторічної підтримки України», - заявив Столтенберг.

 

Він пояснив, що наразі союзники надають допомогу для закриття нагальних потреб. Програма ж розрахована на тривалий період та передбачає створення інститутів, допомогу в трансформації, сумісність, запровадження стандартів і доктрин на шляху до членства в НАТО. Столтенберг нагадав позицію НАТО про те, що Україна набуде членства, але пізніше.

 

Генсек назвав це чіткою демонстрацією того, що підтримка насправді триватиме довго та матиме на меті гарантувати, що Україна зможе захиститися від подальших агресій з боку росії.

 

«Ми не знаємо, коли ця війна завершиться, але коли це станеться, ми маємо подбати про те, щоби президент путін не зміг більше розколювати європейську безпеку», - сказав очільник Альянсу. 

 

Це означає необхідність забезпечити можливість України стримувати та захиститися від майбутніх агресивних дій рф. Це включає посилення українських Збройних Сил, наближення їх до стандартів НАТО, посилення взаємосумісності з військами Альянсу. Це спростить наближення України до євроатлантичної родини. Політик нагадав позицію НАТО про те, що Україна набуде членства, але пізніше.

 

Міністри країн НАТО обговорили з главою МЗС України Дмитром Кулебою політичні та практичні кроки з підтримки України, зауважив Столтенберг.

Столтенберг привітав нові зобов’язання щодо військової допомоги Україні з боку окремих держав-членів.

 

«Союзники по НАТО готові давати Україні все, чого вона потребує для того, щоби залишатися незалежною країною та досягти справедливого сталого миру», - підкреслив генсек.

 

Він назвав допомогу Україні «критичною» та такою, яка відповідає інтересам самого Альянсу.

 

Як відомо, 4-5 квітня в Брюсселі також відбулися комісії Україна-НАТО та зустріч з міністрами країн Азіатсько-Тихоокеанського регіону.

 

Як повідомляла УМ, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба привітав Фінляндію зі вступом у НАТО, зазначивши, що Україна має аналогічну мету. За його словами, повноправне членство України в Альянсі є найкращим способом гарантувати стратегічну безпеку всього євроатлантичного простору.