Україна-НАТО: Кулеба у Брюсселі наголосив на необхідності членства України

16:40, 04.04.2023
Україна-НАТО: Кулеба у Брюсселі наголосив на необхідності членства України

Дмитро Кулеба та Єнс Столтенберг під час зустрічі у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі. (Фото НАТО та МЗС України)

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба привітав Фінляндію зі вступом у НАТО, зазначивши, що Україна має аналогічну мету.

 

За його словами, повноправне членство України в Альянсі є найкращим способом гарантувати стратегічну безпеку всього євроатлантичного простору.

 

Як інформує Україна молода, про це Дмитро Кулеба заявив перед початком засідання Комісії Україна - НАТО в шатба-квартирі Альянсу в Брюсселі у вівторок.

 

«Україна і НАТО потребують одне одного», - сказав міністр журналістам.

 

 

А вже під час зустрічі з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом Дмитро Кулеба привітав його з 74-ю річницею з заснування Північноатлантичного альянсу та висловив йому окрему вдячність за скликання Комісії Україна-НАТО, передає сайт Альянсу.

 

«Проведення Комісії Україна НАТО є не лише символічною, але і важливою з політичної та практичної точки зору подією. Основна мета переговорів сьогодні - пришвидшення постачання військової допомоги, яка вже була обіцяна Україні, насамперед артилерійських боєприпасів, броньованих машин, і всього, що Україна потребує для успішного контрнаступу. Ми також обговоримо стратегічні плани з забезпечення стабільної підтримки України з боку держав-членів НАТО», - підкреслив український міністр.

 

 

Привітавши Фінляндію із вступом до НАТО Дмитро Кулеба наголосив:

 

«Однією з основних тем переговорів сьогодні буде членство України в НАТО. Сьогодні ми всі вітаємо вступ Фінляндії, який надсилає чіткий сигнал: прийшов час переглянути старі стратегії і переконання. Немає кращого рішення для забезпечення євроатлантичної безпеки в цілому, аніж членство України в Альянсі».

 

Нагадаємо, засідання комісії Україна – НАТО проводять у Брюсселі вперше з 2017 року – відтоді, як Угорщина стала послідовно блокувати зближення Києва і Північноатлантичного альянсу.

 

ДО РЕЧІ:

 

Речник путіна Дмітрій Пєсков вважає вступ Фінляндії в НАТО зазіханням на безпеку Московії.

 

Журналісти запитали його, чи не вважають у Кремлі вступ Фінляндії в Альянс геополітичною поразкою, оскільки однією із причин початку війни проти України у рф називали "загрозу наближення НАТО до кордонів росії".

 

"У Кремлі вважають, що це чергове загострення ситуації. Розширення НАТО – це замах на нашу безпеку та національні інтереси РФ, ми про це говорили. І саме так ми це сприймаємо. І, звісно, це змушує нас вживати контрзаходів щодо гарантування власної безпеки і в тактичному, і у стратегічному аспектах, – відповів Пєсков. – Ситуація з Фінляндією, звісно, докорінно відрізняється від ситуації з Україною... І з Фінляндією в нас не було спорів".

 

Тоді як у МЗС рф заявили, що Московія "буде змушена вжити заходів у відповідь як військово-технічного, так і іншого характеру з метою усунення загроз національній безпеці" у зв'язку зі вступом Фінляндії в НАТО.

 

Як повідомляла «УМ», 4 квітня Фінляндія офіційно стала 31-м членом НАТО.