Клінтон почувається жахливо через помилки Будапештського меморандуму

07:34, 05.04.2023
Клінтон почувається жахливо через помилки Будапештського меморандуму

Біллі Клінтон під час інтерв'ю ірландському мовнику RTÉ. (rte.ie)

Колишній президент США Білл Клінтон каже, що почувається жахливо через свою роль у ядерному роззброєнні України в 1990-х роках та спонукання до підписання Будапештського меморандуму, який не спрацював.

 

На його припущення, якби Україна не позбулася тоді ядерної зброї, росія можливо не здійснила б повномасштабне вторгнення.

 

Як інформує Україна молода, про це Клінтон сказав в інтерв’ю ірландському мовнику RTÉ.

 

Зокрема, експрезидент США під час розмови про мирний процес у Північній Ірландії торкнувся теми повномасштабної війни в Україні.

 

"Я відчуваю особисту причетність, тому що я змусив їх (Україну – ред.) погодитися на відмову від ядерної зброї. І ніхто з них не вірить, що росія пішла б на це (вторгнення – ред.), якби Україна все ще мала свою зброю", – сказав Клінтон.

 

За його словами, він знав, що владімір путін, на відміну від його попередника Бориса Єльцина, не підтримав би аналог Будапештського меморандуму – документа, який передбачав "безпекові запевнення" для Києва в обмін на відмову від ядерної зброї.

 

"Вони (українці – ред.) боялися віддати її (ядерну зброю – ред.), бо думали, що це єдине, що захищало їх від експансіоністської росії. путін, коли побачив нагоду, порушив угоду і спочатку захопив Крим. І я через це почуваюсь жахливо, тому що Україна є дуже важливою країною", – підкреслив Білл Клінтон.

 

Колишній господар Білого дому наголосив, що підтримка України з боку Заходу має залишатися непохитною.

 

"Я вважаю, що те, що пан путін зробив, було дуже неправильним, і я вважаю, що Європа і Сполучені Штати повинні продовжувати підтримувати Україну. Може настати час, коли український уряд повірить, що зможе досягти мирної угоди, з якою зможе жити, але я не думаю, що решта з нас повинні відмовлятись від підтримки", – сказав Клінтон.

 

Нагадаємо, в січні 1994 року Клінтон підписав тристоронню угоду з тодішніми президентами Росії Борисом Єльциним і України Леонідом Кравчуком про ліквідацію арсеналу стратегічної ядерної зброї, яка залишилася на українській території після розпаду СРСР.

 

У грудні того ж року Сполучені Штати також приєдналися до Будапештського меморандуму, яка передбачала зобов'язання росії поважати територіальну цілісність України.

 

Як повідомляла «УМ», за тиждень до вторгнення рф експрезиденти Кравчук, Кучма і Ющенко закликали підписантів Будапештського меморандуму гарантувати безпеку Україні.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наслідки Будапештського меморандуму. Білл Клінтон мовчить.