Генасамблея ООН має підтримати створення спецтрибуналу для злочинців Кремля – Зеленський

23:56, 03.03.2023
Генасамблея ООН має підтримати створення спецтрибуналу для злочинців Кремля – Зеленський

Зеленський під час виступу на конференції United for Justice у Львові. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський закликав Генеральну асамблею ООН ухвалити український проєкт резолюції на підтримку створення спеціального трибуналу для переслідування злочину агресії рф.

 

На його переконання, реальність верховенства міжнародного права буде засвідчена, якщо президент росії владімір путін та його спільники отримають законні вироки за злочини в Україні.

 

Як інформує Україна молода, про це глава держави сказав під час виступу на конференції United for Justice у Львові, передає Офіс президента.

 

«У відповідь на всі злочини й несправедливості, які спричинені російською агресією проти держави Україна та проти цивілізованого устрою світу, мають відбутися всі необхідні наші з вами кроки. Кроки заради одного результату.

 

Результату, який об’єднає цивілізований світ. Засвідчить реальність верховенства міжнародного права. А саме: президент російської федерації володимир путін і всі його спільники мають отримати законні й справедливі вироки. За все, що вони наробили. В імʼя та памʼять усіх, чиї життя вони забрали, чиї долі вони зруйнували. За агресію, яку вони розпочали», - наголосив Зеленський.

 

За його словами, світ має потужно відповісти на російську агресію й терор усією міцністю спільної спадщини наших народів.

 

 

«Право – це один із ключових елементів міцності людської культури. Будь-яка помста не здатна зробити того, що може зробити право. Право спроможне забезпечити не лише притягнення до відповідальності винуватців конкретних злочинів, зокрема винуватців найтяжчого злочину, злочину, який породжує всі інші злочини війни та геноциду, – злочину агресії», - підкреслив президент України.

 

За його даними, зараз зафіксовано дані про тисячі цивільних жертв російського нападу.

 

«Але очевидно, що окупант забрав життя значно більшої кількості наших людей. Абсолютно всі ми це розуміємо. Всі ми прагнемо покарати державу-терориста. Це моральний і правовий обов’язок світу перед жертвами російського терору. І це безпековий обов’язок цивілізованого демократичного світу перед будь-яким народом, якому може загрожувати така ж сама агресія, як російська», - додав глава держави.

 

І закликав до ухвалення Генеральною асамблеєю ООН українського проєкту резолюції на підтримку створення спецтрибуналу щодо злочину агресії росії проти України.

 

«Трибунал стане тією ланкою, що подолає проблему неможливості для Міжнародного кримінального суду притягати до відповідальності саме за злочин агресії.

 

В Україні відкривається офіс – Генеральний прокурор про це сказав, це велика подія для справедливості – офіс МКС. І ми ще більше підсилимо наші взаємовідносини з МКС, який допоможе притягти до відповідальності громадян держави-терориста, що винні у злочинах, віднесених до підсудності МКС», - сказав Володимир Зеленський.

 

 

Верховний Головнокомандувач також підкреслив, що створення трибуналу для росії є обов’язком світу перед кожним воїном, який в бою захищає свободу.

 

«У Львові сьогодні присутні генеральні прокурори і міністри юстиції різних країн. Ключове питання львівської конференції – відповідальність росії та її керівництва, саме персональна. Буде їхня відповідальність – буде відновлена і справедливість.

 

Світ має чіткий обов’язок перед нашими воїнами – кожною і кожним, хто зараз в бою захищає свободу – відновити справедливість, притягти до відповідальності державу-терориста та її керівництво», - сказав він.

 

Президент подякував європейським лідерам за розуміння ціни, яку сплачує український народ у війні.

 

Раніше стало відомо, що Україна разом із союзниками й партнерами напрацювала три моделі заснування й роботи спеціального трибуналу щодо злочину агресії росії.

 

Одна із моделей - це створення спеціального трибуналу на основі угоди України з ООН із ухваленням відповідної резолюції Генеральної Асамблеї ООН.

 

Як повідомляла «УМ», міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив у Львові, що до коаліції зі створення спецтрибуналу для рф долучилися вже 29 держав.