Мінські угоди дали Україні час для створення сучасної армії – Вікторія Сюмар

14:17, 25.02.2023
Мінські угоди дали Україні час для створення сучасної армії – Вікторія Сюмар

Вікторія Сюмар (праворуч) та волонтерка Наталія Анненкова. (facebook.com/vsiumar)

Народна депутатка з фракції «Європейська Солідарність» Вікторія Сюмар нагадує, що у 2019 новій владі України дісталася сучасна натівська армія з унікальними українськими розробками.

 

На її думку, все це стало можливим завдяки Мінським домовленостям, які «так звично називати "зрадницькими» (напередодні ці угоди та свого попередника на посаді знову розкритикував президент Зеленський – ред.).

 

Як інформує Україна молода, свою позицію Вікторія Сюмар виклала на сторінці у Facebook.

 

Зокрема, депутатка наводить наступні факти:

 

1. Мінські угоди не передбачали територіальних втрат. Ні Криму, ні Донбасу. А навпаки – повернення їх мирним шляхом. Де зрада?

 

2. Мінські угоди передбачали виведення російських військ з території Донбасу. І порушив це путін. Де зрада?

3. А хто не хотів виконувати Мінські домовленості? Не Україна. кремль хотів їх позбутися, не Україна. росію вони тримали в покорі, не Україну.

 

4. Саме Мінські домовленості продемонстрували всьому світу, що путін недоговороздатний, і це сильний хід Києва. Де ж зрада?

 

5. Мінські угоди дали нам найдорожче – час. Час створити сучасну армію натівського зразка. ЗСУ, які рік  тому виявилися спроможними захистити країну.

 

При цьому, пані Сюмар констатує: «І це зовсім інша армія, аніж та, що була порізана і продана за безцінь (техніка і танки), знищена (ракети і снаряди) і просто доведена до краю міністром оборони – громадянином росії Лєбєдєвим і попередніми урядами. Чи ви пам’ятаєте босі і голі батальйони хлопців, що формувалися з Майдану, в основному волонтерами, бо в держказні був нуль? Я пам’ятаю».

 

Нардепка від «ЄС» також нагадала, що у 2019 новій владі дісталася сучасна натівська армія, з унікальними українськими розробками – артилерійська система Вільха, ракети Нептун. Богдани, Стугни, Корсари та інше.

 

«Так. Щоб це створити, потрібен був час. І ми його виграли, завдяки Мінським угодам. Всі п’ять років разом з партнерами наполягаючи на виведенні російських військ. Ми здобули дипломатичну підтримку, збудували армію і об’єднали суспільство національною свідомістю – так, мовою, вірою, культурою», – наголошує пані Вікторія.

 

І додала: «І на це теж потрібен був час. Мінські угоди – давали шанс уникнути великої війни. І це про сотні тисяч збережених життів… І ще. Завдяки Мінським домовленостям Україна дорослішала, а демократія утверджувалася в державі. І в Україні були чесні і справедливі вибори, завдяки яким був обраний шостий президент».

 

Відтак, пані Сюмар робить висновок: «Тому "зрадницькі мінські угоди" – це примітивне кліше, яке дуже подібне до ще одного ще недавно улюбленого гумористами кліше: "Бо путін нападе". Багато хто сміявся. Зараз не смішно. Це кліше точно варто було б переосмислити в країні з 20% окупованої території і такою кількістю жертв і руйнувань. І зраду напевно варто пошукати в іншому місці. Може там, де лейтенант Баканов?».

 

Як повідомляла «УМ», секретар РНБО Олексій Данілов запевняє, що влада знищувала російську агентуру і поступово готувала Україну до війни ще з 2020 року.

 

Напередодні журналістка "5 каналу" Ганна Рибалка спитала президента Зеленського на пресконференції, чи шкодує він про те, що заспокоював українців (будуть тюльпани 8 березня та шашлики у травні) і применшував загрозу напередодні повномасштабного вторгнення Росії, і чи не вбачає в цьому персональної відповідальності.

 

Також вона запитала, яке покарання понесе ексголова СБУ і "друг дитинства" президента Іван Баканов і чи перебуває він зараз в Україні.

 

Зеленському питання відверто не сподобалися, і він вибухнув гнівним спічем, під час якого перелічив свої заслуги на посаді президента та розкритикував Мінські угоди.