Зеленський про рік незламності: Ми не підняли білий прапор, а стали боронити синьо-жовтий

10:41, 24.02.2023
Зеленський про рік незламності: Ми не підняли білий прапор, а стали боронити синьо-жовтий

Президент України Володимир Зеленський під час звернення до українців (Фото Офісу президента)

У річницю повномасштабного вторгнення росії Президент Володимир Зеленський звернувся до українців і згадав як розпочалася війна 24 лютого 2022 року. Він запевнив, що ми переможемо, бо ми — Україна, а російські убивці понесуть покарання за свої злочини.

 

Як інформує Україна молода, про це глава держави заявив у відеозверненні, передає Офіс президента.    

 

Президент нагадав, як рік тому він записав своє перше коротке звернення до народу, він наголосив, що українці не злякалися ворога і стали в чергу до військкоматів і ТрО, щоб боронити свою землю. Як щоденно мужньо бились і «вигризали кожну добу».

 

«І ми вистояли в другий день. А далі – в третій. Три доби, які нам відводили на життя. Погрожували, що за 72 години нас не існуватиме. Але ми вистояли в четвертий день. А потім у п’ятий. А сьогодні стоїмо рівно один рік. І досі знаємо: за кожне завтра треба битися!,—наголосив президент.

 

Ми не підняли білий прапор, а стали боронити синьо-жовтий. Не злякалися, не зламалися, не здалися. Символом цього стали прикордонники зі Зміїного й маршрут, за яким вони відправили «русскій воєнний корабль». 

 

Він зазначив, що сьогодні Україна витримує всі погрози, обстріли, касетні бомби, крилаті ракети, дрони-камікадзе, блекаут, холод. 

 

«Ми сильніші за це. Це був рік стійкості. Рік небайдужості. Рік мужності. Рік болю. Рік надії. Рік витримки. Рік єдності. Рік незламності. Лютий рік незламності», — наголосив Зеленський.

 

Його головний підсумок – ми вистояли. Ми не зазнали поразки. І зробимо все, щоб цього року здобути перемогу!

 

Президент подякував усім, хто чинить опір, і всім, хто допомагає Україні протистояти агресору. 

 

«Я дякую всім, завдяки кому триває наш опір. Це всі наші захисники та захисниці. Збройні Сили України. Сухопутні війська, наша піхота й танкісти. Повітряні та Військово-Морські сили. Артилерія, ППО, десантники, розвідники, прикордонники. ССО, СБУ, Нацгвардія, поліція, ТрО – усі наші сили безпеки й оборони. Завдяки вам стоїть Україна. І ми витримали лютий місяць і лютий початок війни»,- сказав очільник держави.

 

Він нагадав про низку злочинів росіян, які шокували і продовжують шокувати світ, і про щоденні подвиги українців, які показали світу, на що спроможна Україна.

 

Президент також згадав "перші наступи, перші здобутки, перші звільнені території" і перші об’єднання світових лідерів, які вирішили підтримувати Україну.

 

Зеленський зазначив, що ця війна змінила всіх і кожного українця, принесла їм багато болю, бо "за рік фактично кожен українець когось втратив".

 

«Ми не зітремо їхні імена ні з телефонної, ні з власної пам’яті. Ми ніколи їх не забудемо. Ми ніколи цього не пробачимо. Ми ніколи не заспокоїмося, доки російські вбивці не понесуть заслужену кару. Кару міжнародного трибуналу. Суду Божого. Наших воїнів. Або всіх їх разом узятих.

 

Вирок очевидний. Дев’ять років тому сусід став агресором. Рік тому агресор став катом, мародером і терористом. Ми не маємо сумніву, що вони понесуть відповідальність. Ми не маємо сумніву в тому, що на нас чекає перемога".

 

Президент також обіцяє зробити все можливе, щоб повернути додому кожного полоненого і кожного українця, який нині вимушено перебуває закордоном.

 

Також Зеленський подякував всім нашим партнерам, союзникам і друзям, які стояли і продовжують стояти пліч-о-пліч із нами весь рік. 

 

«Я радий, що міжнародна антипутінська коаліція зросла настільки, що потребує окремого звернення. Я зроблю його незабаром. Обов’язково. Я також дякую нашому зовнішньополітичному війську. Дивізії наших дипломатів, послів, представників у міжнародних організаціях та інституціях. Усі, хто б’є окупантів вогнем і мечем міжнародного права, домагається нових санкцій, визнання держави-терориста державою-терористом», - зазначив Зеленський.

 

Як повідомляла УМ, Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний звернувся до українців у день річниці повномасштабного вторгнення росії до України, 24 лютого.