росія уникне покарання за злочини, якщо піде з України - концепція Китаю

15:20, 21.02.2023
росія уникне покарання за злочини, якщо піде з України  - концепція Китаю

Китай закликає путіна повернути окуповані землі України й уникнути покарання

Влада Китаю, врешті, визначилася у своєму баченні щодо міжнародної політики: Путін повинен повернути Україні всі її окуповані території, забути про можливість використання ядерної зброї, а також віддати Китаю контроль над усією територією Африки – у тому числі місця, де діє російська приватна армія «Вагнер». У такому випадку він лишиться непокараним.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться в опублікованій Китаєм новій концепції міжнародних відносин.

 

Так, один із перших пунктів цієї концепції сформульований так: «Залишатися відданими повазі до суверенітету та територіальної цілісності всіх країн».

 

«Суверенна рівність і невтручання у внутрішні справи є основними принципами міжнародного права та фундаментальними нормами, що регулюють сучасні міжнародні відносини. Ми віримо, що всі країни, великі чи малі, сильні чи слабкі, багаті чи бідні, є рівноправними членами міжнародного співтовариства. Їхні внутрішні справи не мають зазнавати зовнішнього втручання, їхній суверенітет і гідність треба поважати, а їхнє право самостійно обирати соціальні системи та шляхи розвитку необхідно підтримувати», – йдеться в абзаці.

 

У частині документу, де говориться про пріоритети співпраці, також міститься згадка про Україну. 

 

«Підтримувати політичне врегулювання таких гострих проблем, як криза в Україні, шляхом діалогу та переговорів», — мовиться у документі.

 

Іншими словами, Китай бачить закінчення загарбницької війни, розв’язаної Путіним, за столом переговорів, закликає домовлятися з РФ, а не перемагати її. Отже, про поразку режиму Путіна не йдеться.

 

«Наступні пункти передбачають відданість дотриманню цілей і принципів Статуту ООН, а також серйозному ставленню до проблем безпеки. «Безпека однієї країни не повинна відбуватися за рахунок безпеки інших», – йдеться у повідомленні.

 

У главі про пріоритети співпраці йдеться про недопущення ядерного конфлікту. 

 

«Слід твердо дотримуватися консенсусу про те, що «ядерну війну неможливо виграти і її ніколи не можна вести». Виконувати спільну заяву щодо запобігання ядерній війні та уникнення гонки озброєнь. Зміцнювати діалог і співпрацю між ядерними державами для зменшення ризику ядерної війни».

 

Крім того, у Концепції також йдеться про невикористання біологічної та хімічної зброї та про «підтримку зусиль африканських країн, Африканського Союзу та субрегіональних організацій щодо врегулювання регіональних конфліктів, боротьби з тероризмом і захисту морської безпеки».

 

«Китай закликає міжнародне співтовариство надати фінансову та технічну підтримку антитерористичним операціям під проводом Африки, а також підтримати Африканські країни у зміцненні своєї здатності самостійно захищати мир. Китай сприятиме вирішенню африканських проблем та мирному врегулюванню в гарячих точках у Сахелі, районі Великих озер та інших регіонах», – йдеться у документі.

 

Нагадаємо, глава МЗС Китаю Цінь Ган закликав «певні країни» припинити розпалювати вогонь війни в Україні  та заявив, що Китай глибоко стурбований тим, що ситуація може вийти з-під контролю.

 

Раніше представник МЗС КНР  Ван Веньбінь закликав США переглянути свою позицію щодо України. 

 

«Вашингтон має переглянути свою позицію щодо українського конфлікту», —закликав представник МЗС КНР Ван Веньбінь.

 

Як повідомляла УМ, міністр закордонних справ Китаю Ван І на Мюнхенській конференції з безпеки назвав війну в Україні війною та запропонував представити свою мирну пропозицію для України.