росія має визнати кордони 1991 року та залишити Україну в спокої - Навальний

16:23, 20.02.2023
росія має визнати кордони 1991 року та залишити Україну в спокої - Навальний

Навальний змінив свою думку щодо Криму і вважає, що його необхідно повернути Україні назад

Російський опозиціонер, політв'язень Олексій Навальний змінив свою думку щодо Криму, опублікувавши 15 принципів своєї політичної платформи. Вони передбачають повагу до міжнародно визнаних кордонів України 1991 року і компенсацію нашій країні збитків за війну.

 

Як інформує Україна молода, 15 принципів політичної платформи Навального, які публікує «Медуза».

 

«Які кордони в України? Такі самі, як і в Росії, - міжнародно визнані, визначені в 1991 році. Ми, Росія, їх теж тоді визнали. Ці кордони Росія повинна визнавати і зараз. Тут нема чого обговорювати. Майже всі кордони у світі випадкові й викликають чиєсь невдоволення. Але воювати за їхню зміну в XXI столітті не можна. Інакше світ зануриться в хаос»,— зазначив Навальний.

 

Він пропонує "залишити Україну в спокої й дати їй можливість розвиватися так, як бажає її народ", а отже, "припинити агресію, завершити війну і вивести всі російські війська з території України".

 

«Спільно з Україною, США, Євросоюзом і Британією шукати прийнятні шляхи компенсації збитків, завданих Україні. Наприклад (після зміни влади в Росії і закінчення війни), скасувавши обмеження щодо наших нафти та газу, але зі спрямуванням частини доходу від експорту вуглеводнів на компенсації»,- йдеться в принципах опозиціонера.

 

Він також пропонує розслідувати воєнні злочини у співпраці з міжнародними інституціями.

 

Навальний наголошує, що для Росії та її народу буде "не просто добре, але ще й дуже вигідно припинити війну якомога швидше: тільки так можна почати рух до зняття санкцій, повернення тих, хто виїхав, відновлення довіри бізнесу, економічного зростання".

 

«Ще раз підкреслю, що після війни нам доведеться компенсувати Україні збитки, завдані путінською агресією. Але відновлення нормальних економічних відносин із цивілізованим світом і повернення економічного зростання дасть змогу це зробити, не заважаючи розвиватися нашій країні. Ми на дні, і, щоб спливти, нам потрібно відштовхнутися від нього. Це буде і морально правильно, і раціонально, і вигідно»,- пише він.

 

Навальний виступає за "демонтаж режиму Путіна і його диктатури, в ідеалі – через загальні вільні вибори і скликання Конституційних зборів".

Також він пропонує встановлення в Росії парламентської республіки, "заснованої на змінюваності влади через чесні вибори, незалежному суді, федералізмі, місцевому самоврядуванні, повній економічній свободі та соціальній справедливості".

 

У 2014 році після захоплення Росією Криму Навальний на питання щодо півострова відповів: « Крим - це що, бутерброд з ковбасою, чи що? Його туди-сюди повертати».

 

У 2016 році Навальний говорив, що має намір провести «нормальний» референдум в окупованому РФ Криму в разі своєї перемоги на президентських виборах у Росії.

 

У 2021 році глава МЗС України Дмитро Кулеба закликав українців не зачаровуватися Навальним і заявив, що «бутерброд доведеться повернути», причому не надкушеним і свіжим, в гарному стані.

 

Як повідомляла УМ, Начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України генерал-майор Кирило Буданов вважає, що Крим буде відвойовано.