Зеленський і Сунак відвідали бійців ЗСУ на британській військовій базі, фото

20:52, 08.02.2023
Зеленський і Сунак відвідали бійців ЗСУ на британській військовій базі, фото

Зеленський і Сунак на британській військовій базі Bovington Camp. (Фото Офісу президента)

Президент України Володимир Зеленський разом із Прем’єр-міністром Сполученого Королівства Ріші Сунаком відвідав військову базу Bovington Camp у середу ввечері.

 

Саме на цій базі у графстві Дорсет на півдні Англії відбувається підготовка українських військовослужбовців. До бази лідери прилетіли на гелікоптері з Лондона.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Офіс президента та британські ЗМІ.

 

Зазначається, що пан Сунак показав гостю з Києва, як українські екіпажі навчаються на британському основному бойовому танку Challenger та іншій броньованій техніці.

 

 

Зокрема, президентові продемонстрували практичні елементи тренувального курсу.

 

Володимир Зеленський також поспілкувався з військовими та командуванням бази.

 

 

«Я побачив, що хлопці готові навчатися швидко. Наші військовослужбовці проявляють старанність і поспішають якнайшвидше опанувати нові навички, щоб повернутися додому й використати все, чого навчилися, для звільнення нашої території. Бачу, що тут є все необхідне для цього, зокрема й потужні танки. Саме такі, як нам потрібні. І ми робимо все, щоб вони так само швидко з’явилися на полі бою», – зазначив Верховний Головнокомандувач.

 

 

Зеленський вручив українським військовослужбовцям державні нагороди. Зокрема, орденами Богдана Хмельницького ІІІ ступеня та «За мужність» ІІІ ступеня й медалями «За військову службу Україні» були відзначені танкісти, десантники та механіки ЗСУ.

 

Тоді як прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак підтвердив, що його країна почне підготовку українських пілотів на винищувачах західного зразка.

 

 

«Маю приємність оголосити, що сьогодні ми домовились, що розширимо нашу тренувальну програму – програму, яка вже підготувала 10 тисяч військових лише за останні пів року – на військово-морські сили й пілотів винищувачів, аби забезпечити, щоб Збройні Сили України мали здатність захищати свою державу в прийдешні покоління», – сказав пан Сунак.

 

Він також натякнув, що британські танки Challenger 2 прибудуть в Україну вже у березні 2023 року.

 

 

Як повідомляла «УМ», наприкінці січня українські танкові екіпажі прибули до Великої Британії для навчання на танках Challenger 2.

 

В рамках візиту до Лондона 8 лютого президент Зеленський провів переговори з прем'єром Ріші Сунаком, виступив перед парламентарями у Вестмінстер-холі та зустрівся з королем Чарльзом ІІІ.

 

Після переговорів пан Сунак попросив міністра оборони Бена Воллеса з’ясувати, які літаки Британія могла б передати Україні.