Теракт у Дніпрі: Зеленський звернувся до боягузливих росіян

00:06, 16.01.2023
Теракт у Дніпрі: Зеленський звернувся до боягузливих росіян

Наразі у Дніпрі врятовано 39 постраждалих осіб. (Фото ДСНС та Офісу генпрокурора)

Президент України Володимир Зеленський звернувся до росіян, які боягузливо мовчать про те, що їхня країна стала державою-терористом та нібито «не помічають» жахливий злочин - ракетний удар по багатоповерхівці у Дніпрі.

 

Як інформує Україна молода, про це глава держави заявив у зверненні, передає Офіс президента в ніч на понеділок.

 

«Хочу сказати всім тим у Росії і з Росії, хто навіть зараз не зміг вимовити навіть кілька слів засудження цього терору, хоча прекрасно все бачать і знають. Ваше боягузливе мовчання, спроба перечекати те, що відбувається, закінчиться тільки тим, що одного разу ці ж терористи прийдуть і по вас.

 

Зло дуже чутливе до боягузтва, зло завжди запам'ятовує тих, хто його боїться і намагається сторгуватися. І коли воно прийде за вами, нікому буде вас захищати», - сказав Зеленський російською мовою.

 

Він також повідомив, що внаслідок ракетного удару по багатоповерхівці у Дніпрі станом на вечір неділі відомо про загибель 30 осіб, доля ще понад 30 лишається невідомою.

 

«На зараз у переліку загиблих – 30 людей, в тому числі одна дитина, дівчинка, їй було 15 років. Є повідомлення про те, що двоє дітей залишилися без батьків», - повідомив глава держави.

 

І додав: «Десятки людей вдалося врятувати з-під завалів, серед них – шестеро дітей. Ми боремось за кожну людину! І рятувальна операція триватиме стільки, скільки буде хоч найменший шанс врятувати життя».

 

За його словами, за час, що минув після цієї атаки, Україна почула слова співчуття, підтримки від багатьох лідерів, суспільних діячів, журналістів і звичайних людей із різних країн світу.

 

«Я дякую кожному, хто не залишився байдужим! Дуже важливо, що нормальні люди об’єднуються у відповідь на терор», - наголосив президент.

 

За даними ДСНС, станом на 20:00 у м. Дніпро врятовано 39 осіб (з них 6 дітей), загинуло 30 осіб (з них 1 дитина), травмовано 75 осіб (з них 14 дітей), отримано 45 повідомлень про безвісно зниклих осіб (з яких перебування 11 осіб встановлено, доля 34 осіб з'ясовується).

 

 

Водночас, в Офісі генпрокурора заявили, що ракету Х-22, яка влучила по багатоповерхівці в Дніпрі у суботу, може запускати лише один російський підрозділ – 52-й гвардійський бомбардувальний авіаційний полк.

 

«За попередньою інформацією, була застосована ракета Х-22. Цей тип ракет призводить до найбільших людських жертв, адже ракета є надзвичайно неточною, має величезне відхилення. Відтак застосування такої зброї по цілям у густонаселених районах – це однозначно воєнний злочин.

 

Цей тип ракет був застосований в Сергіївці та Кременчуці. Його може запускати єдиний російський підрозділ – 52-й гвардійський бомбардувальний авіаційний полк», - йдеться у повідомленні.

 

В Офісі генпрокурора підкреслили, що жодних військових цілей довкола місця влучання російської ракети немає.

 

Начальник Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Офісу Генпрокурора Юрій Бєлоусов заявив: «Ця трагедія – не просто воєнний злочин, це злочин проти людяності. Масштабне вбивство мирних громадян в Україні. Кожен важливий доказ буде задокументований.

 

Слідством та прокурорами будуть встановлені та притягнуті до відповідальності як ті, хто безпосередньо запускав ракети, так і їх командири, які віддали цей злочинний наказ. Усе російське військове керівництво».

 

Як повідомляла УМ, посол України в ООН Сергій Кислиця поцікавився у членів Радбезу ООН, як це бути поруч із м’ясником у палаті після влучання російської ракети у багатоквартирний будинок у Дніпрі.

 

Мер Дніпра Борис Філатов розкритикував блогера Олексія Арестовича за підігрування російській пропаганді після теракту у Дніпрі.