Макрон вважає малоймовірним вступ України до НАТО

14:33, 22.12.2022
Макрон вважає малоймовірним вступ України до НАТО

Макрон вважає, що гарантії безпеки потрібні як Україні, так і росії

Президент Франції Еммануель Макрон назвав вступ України до НАТО «малоймовірним сценарієм»та  укотре наполіг на необхідності надання росії «гарантій безпеки».

 

Як інформує Україна молода, про це він сказав в інтерв'ю групі ЗМІ, яке Wall Street Journal опублікувало 21 грудня.

 

За його словами, таке розширення Альянсу Москва сприйме як конфронтацію й це «не надто ймовірний сценарій».

 

«Це дуже важко уявити з нинішньою Росією. Незалежно від того, чи вступить Україна в НАТО – а це не найімовірніший сценарій, – їй мають надати гарантії безпеки, які мають бути тим паче надійними, оскільки вона зазнала нападу з боку рф»,– сказав він.

 

Водночас Макрон знову заявив, що росії, як і Україні, також потрібно дати гарантії безпеки у разі мирних переговорів, додавши, що «насамкінець необхідно сторонам вирішувати все шляхом переговорів».

 

«Зрештою, нам доведеться посадити всіх за стіл переговорів. І тому всі, хто читає мені моралі, повинні пояснити, з ким вони будуть сидіти за одним столом. Я не хочу, щоб єдиними, хто наступного дня (після завершення війни) вестиме переговори, були лише китайці та турки»,- заявив Макрон.

 

Президент Франції також виступив за стратегічну автономію Європи – у межах НАТО, але з меншою залежністю від США.

 

«Архітектури європейської безпеки не буває без стратегічної автономії, у НАТО та з НАТО, але такої, яка не залежить від НАТО. Альянс – це не те, від чого я залежу, це те, що я обираю. Європа має дістати технологічну й енергетичну автономію, зокрема щодо США»,– наголосив він. 

 

Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну Макрон неодноразово телефонував президенту Росії Володимирові Путіну.

 

Президент України Володимир Зеленський заявив, що президент Франції «хотів відшукати ті чи інші результати» у посередництві між країнами, але не зміг цього зробити не з вини України, він не знайшов їх із боку рф».

 

«А мені пропонувати деякі речі, пов'язані з поступками на наш суверенітет заради того, щоб зберегти обличчя президенту Путіну... Мені здається, що це не дуже коректно з боку тих чи інших лідерів, – зазначив Зеленський. – Ми не готові зберігати щось комусь і втрачати за це наші території... Це втрачений час».

 

Водночас у команді Макрона, коментуючи заяви Зеленського, запевнили, що президент Франції не пропонував Україні погодитися на територіальні поступки.

 

Під час офіційного візиту до Вашингтона 1 грудня Макрон оголосив намір невдовзі вкотре поговорити з президентом РФ Володимиром Путіним, висловивши надію, що переговори про припинення війни в Україні "досі можливі". Він також зробив контроверсійну заяву щодо необхідності гарантій безпеки, які члени НАТО мають запропонувати РФ, коли вона повернеться до столу переговорів з Україною.

 

Цю заяву різко розкритикували не лише офіційні представники Києва, але й політики з низки країн Європейського Союзу та НАТО. Зокрема, представники урядової коаліції Німеччини відреагували на слова Макрона зі здивуванням і неприйняттям.

 

Як повідомляла УМ, країни ЄС не задоволені коментарями Макрона щодо росії.