Польща консультується з НАТО та підвищує боєготовність армії

00:39, 16.11.2022
Польща консультується з НАТО та підвищує боєготовність армії

Варшава ухвалила рішення про підвищення готовності певних бойових, військових частин на території Польщі. (facebook.com/andrzejduda)

Уряд Польщі вирішив підвищити боєготовність деяких військових підрозділів після вибуху ракет у селі Пшеводов (Люблінське воєводство) поблизу кордону з Україною.

 

Також офіційна Варшава консультується з партнерами по блоку НАТО щодо подальших дій.

 

Як інформує Україна молода, про це журналістам заявив речник польського уряду Пьотр Мюллер у ні на середу.

 

«З огляду на ситуацію, що склалася, були реалізовані процедури, які передбачені в такій ситуації, в тому числі, серед іншого, щойно ухвалене рішення про підвищення готовності певних бойових, військових частин на території Польщі та про підвищення бойової готовності підрозділів силових структур в нашій країні», - заявив пан Мюллер.

 

Речник додав, що польський уряд вивчає наявність підстав для запуску процедур, передбачених статтею 4 Північноатлантичного договору. У ній йдеться про те, що сторони "проводитимуть спільні консультації, коли, на думку будь-якої з них, територіальній цілісності, політичній незалежності або безпеці будь-якої із Сторін загрожує небезпека".

 

Тоді як Північноатлантичний Альянс наразі вивчає повідомлення про нібито падіння двох російських ракет на території Польщі та узгоджує з нею свою позицію. Такий коментар представника НАТО поширюється у західних ЗМІ.

 

«Ми вивчаємо повідомлення, пов’язані з вибухом у Польщі, й тісно координуємося з нашим союзником Польщею», – йдеться в лаконічному коментарі.

 

Згодом стало відомо, що президент Польщі Анджей Дуда провів телефонну розмову з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом і американським візаві Джо Байденом у зв’язку з вибухами біля кордону з Україною, які могло спричинити падіння російських ракет.

 

Канцелярія польського президента за підсумками розмови зазначила, що Варшава верифікує обґрунтованість застосування статті 4 Договору про НАТО.

 

Раніше в НАТО неодноразово наголошували, що будуть захищати "кожен дюйм" своєї території в разі нападу на державу-члена. Механізм реагування Альянсу на загрозу викладений у статтях 4 і 5 Північноатлатичного договору. Зокрема, у разі, якщо на одного з держави-члена НАТО було здійснено збройний напад, використовується стаття 5 про колективну самооборону, яка передбачає вжиття кожним членом "таких дій, які він вважатиме необхідними, включаючи застосування збройної сили".

 

Зауважимо, що Президент України Володимир Зеленський вважає дуже суттєвою ескалацією падіння російських ракет на території Польщі і закликає діяти.

 

«Сталося й те, про що ми давно попереджали. Терор не обмежується нашими державними кордонами. Російські ракети вдарили по Польщі. Скільки разів Україна говорила про те, що нашою країною держава-терорист не обмежиться? Бити ракетами по території НАТО. Це російський ракетний удар по колективній безпеці!

 

Це дуже суттєва ескалація. Треба діяти», - наголосив глава держави і запевнив поляків, що Україна завжди їх підтримає.

 

Тоді як міністерство оборони росії не визнає, що випадково завдала ракетного удару по території країни-члена НАТО і заявляє, що "не має жодного стосунку" до нібито падіння ракет на території Польщі, в результаті чого загинули дві людини.

 

"Заяви польських засобів масової інформації та офіційних осіб про нібито падіння "російських" ракет у районі населеного пункту Пшеводув є навмисною провокацією з метою ескалації ситуації", – стверджує російське міноборони.

 

Мовляв, росія не завдавала "жодних ударів" поблизу державного коридору України та Польщі, а опубліковані кадри снарядів у Пшеводуві "не мають жодного стосунку до російських засобів ураження".

 

Як повідомляла «УМ», прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький скликав термінове засідання Бюро національної безпеки за участі членів Комітету у справах національної безпеки і оборони після ракетного удару по польській території.

 

Нагадаємо, що у вівторок, 15 листопада, терористична росія завдала масованого ракетного удару по території України.

 

Загалом ворог випустив 90 ракет по Україні, з яких ППО збили 70. Але є влучання у 15 енергооб'єктів, внаслідок чого у понад 7 мільйонів людей залишилися без світла.