Зеленський більше не згадує про переговори «без путіна»

10:26, 09.11.2022
Зеленський більше не згадує про переговори «без путіна»

Зеленський більше не каже про те, що путін має піти з посади, перш ніж мирні переговори можуть відбутися. (Peter Dejong/AP Photo)

Президент України Володимир Зеленський нібито пом’якшив позицію і більше не наполягає на тому, що мирні переговори з росією не розпочнуться за президентства путіна.

 

Причина: підштовхування та натяки адміністрації президента Байдена.

 

Як інформує Україна молода, по це повідомило видання Politico з посиланням на два джерела, знайомі з ситуацією.

 

Зокрема, видання підкреслює, що у понеділок Зеленський вказав на п'ять умов для переговорів, у тому числі озвучені раніше.

 

Йдеться про відновлення територіальної цілісності України, покарання за воєнні злочини та репарації. На відміну від минулих заяв, Зеленський не сказав про те, що путін має піти з посади, перш ніж такі переговори можуть відбутися.

 

Цікаво, що за словами одного з джерел, ця зміна відбулася після кількох днів переговорів між Києвом та Вашингтоном, зокрема після особистого візиту до Зеленського радника з національної безпеки Байдена Джейка Саллівана.

 

Високопосадовець з Білого дому каже, що чиновники США не говорили Зеленському та його помічникам безпосередньо, щоб вони змінили свою позицію, але передали, що Київ має продемонструвати свою готовність розумно і мирно закінчити війну. В адміністрації сподіваються, що це покаже світу, що саме Україна, а не росія, хоче закінчити війну.

 

"Це не означає, що їм потрібно сісти за стіл переговорів зараз. Ми навіть не думаємо, що зараз слушний час, виходячи з того, що робить Росія. Але вони мають показати готовність вирішити конфлікт, бо ніхто не хоче, щоб цей конфлікт закінчився більше, ніж Україна", - зазначив чиновник на умовах анонімності.

 

Рада національної безпеки США відмовилася коментувати цю історію, але вказала на висловлювання Саллівана, зроблені ним у Києві минулого тижня.

 

"Розмова, яку нам необхідно провести з міжнародною спільнотою на підтримку України, полягає в тому, якими є умови справедливого та міцного миру для України? … Це те, чого ми маємо намір прагнути, це те, що ми підтримаємо, і це те, до чого, як ми віримо, можуть допомогти наші колективні зусилля", - сказав Салліван під час свого візиту до Києва.

 

До речі, пан Салліван під час візиту до Києва також заявив, що США вважають неприйнятними умови, на яких Кремль зараз в принципі готовий вести діалог, тому що усі розмови мають починатися з повної деокупації України.

 

Як повідомляла «УМ», днями видання The Washington Post писало, що Білий дім у приватному порядку нібито закликає Київ продемонструвати готовність до переговорів з росією.