У Херсоні «засіли» найбоєздатніші підрозділи рф – Кирило Буданов

14:20, 29.10.2022
У Херсоні «засіли» найбоєздатніші підрозділи рф – Кирило Буданов

Начальник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов (Фото УП)

Начальник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов припускає, що операція зі звільнення тимчасово захопленого росією Херсона, найімовірніше, триватиме до кінця листопада.

 

Наразі до Херсону перекинуто найбільш підготовлені та найбоєздатніші підрозділи російської армії. Після поразки окупанти можуть підірвати Каховську ГЕС, аби зупинити просування Сил оборони України в напрямку Криму.

 

Як інформує Україна молода, про це Буданов розповів в інтерв’ю виданню The Drive.

 

За його словами, зараз у Херсоні перебувають військово-десантні війська рф, російські сили спеціального призначення та морська піхота. Ці підрозділи складають кістяк угруповання, який також посилюється мобілізованим складом.

 

Очільник української розвідки зазначив, що підрозділи, які можуть хоч якось загрожувати Україні налічують приблизно 40 тисяч окупантів.

 

Пан Буданов додав, що українські захисники намагаються оточити місто, але окупанти всіляко намагаються перешкодити руху ЗСУ вперед. Бої точаться щодня. Однією з проблем, які росіяни хочуть створити для України, є їхні погрози підірвати Каховську ГЕС.

 

«За нашою оцінкою, якщо таке рішення буде ухвалено, вони лише підірвуть дорогу, яка проходить через дамбу, щоб зробити нею неможливим проїзд наших транспортних засобів, а також шлюзи дамби, що призведе лише до часткового руйнування об'єкту», — розповідає керівник ГУР.

 

Однак навіть за таких обставин, каже очільник розвідки, росіянам не вдасться зупинити контрнаступ ЗСУ. А підірвати ГЕС окупанти, найімовірніше, збираються тоді, коли ЗСУ вже візьмуть Херсон.

 

«Після відходу із західного берега вони можуть зробити це, щоб перешкодити нашому просуванню на східний берег», — припускає Буданов.

 

Він також заявив про можливим наступ ЗСУ на окупований Крим. Так, відповідаючи на запитання про можливий наступ на окупований Крим, він сказав: "Це станеться лише військовою силою, і це станеться наступного року".

 

Водночас Буданов відмовився називати конкретну дату наступу.

 

"Я утримаюся від цього, вибачте", - сказав очільник ГУР МО.

 

Як повідомляла «УМ», на початку тижня Буданов заявив, що російські загарбники лише створюють ілюзію того, що йдуть з Херсону, а насправді завозять туди нові військові підрозділи та готуються до оборони в окупованому місті.

 

Водночас Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявляє, що оборонна операція виконується успішно та згідно плану. Тоді як російські загарбники не мають успіху на фронті.