Парламент Естонії оголосив російський режим терористичним

15:46, 18.10.2022
Парламент Естонії оголосив російський режим терористичним

Парламент Естонії затвердив заяву, якою засудив анексію кількох областей України та оголосив російський режим терористичним. (Фото з відкритих джерел)

Парламент Естонії ухвалив заяву, якою засуджує незаконну анексію територій України та визнає російський режим терористичним. «За» проголосували 88 депутатів.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться у заяві Рійгікогу.

 

Парламент країни запевнив, що Естонія ніколи не визнає порушення територіальної цілісності України внаслідок російської агресії та проведення псевдореферендумів.

 

«Шляхом порушення ніколи неможливо досягти правди. Путінський режим, що погрожує ядерною зброєю, зробив Росію найбільшою загрозою для світу як у Європі, так і в усьому світі»,—наголошується у поданій депутатами заяві.

 

Рійгікогу підтримує розслідування, ініційовані Міжнародним судом ООН та Міжнародним кримінальним судом, щоб виявити злочини, скоєні на території України, та вважає за необхідне притягти до відповідальності винних у злочинах агресії у межах міжнародного спеціального трибуналу.

 

«Підтримуючи заклик парламенту України до держав та міжнародних організацій, Рійгікогу оголошує російський режим терористичним, а Російську Федерацію – державою-спонсором тероризму, діям якої необхідно дати відсіч. Рійгікогу закликає міжнародну спільноту ухвалити аналогічні декларації»,– наголошується у заяві.

 

Крім того, Рійгікогу засуджує використання Росією у війні проти України збройних формувань, таких ПВК “Вагнер”, створених за підтримки влади Російської Федерації. Парламент вважає за необхідне визнати збройні сили створених Російською Федерацією так званих “ДНР” та “ЛНР” і приватну військову компанію “Вагнер” – терористичними організаціями.

 

Згідно із заявою, парламент Естонії також засуджує оголошення та проведення російським режимом мобілізації, що порушує міжнародне право.

 

Зокрема, Рійгікогу підтримує вимогу позбавити РФ статусу постійного члена Ради Безпеки ООН та закликає держави-члени ЄС бути єдиними у застосуванні додаткових економічних санкцій щодо РФ та її союзника Білорусі, а також стежити за суворим дотриманням запроваджених раніше санкцій.

 

У заяві Рійгікогу також закликає Європейський союз та НАТО значно збільшити обсяг військової допомоги Україні, необхідної для протистояння агресії РФ та відновлення суверенітету України на її території в межах міжнародно визнаних кордонів.

 

Крім того, у заяві мовиться про необхідність збільшення гуманітарної допомоги Україні та підтримки країни у період післявоєнного відновлення.

 

Для довідки: Рійгікогу — однопалатний законодавчий представницький орган (парламент) Естонської республіки. Основні завдання парламенту — розробляти та приймати закони й постанови, проводити парламентський контроль виконавчої влади та розвиток міжнародних відносин. Рійгікогу обирається раз на 4 роки. У парламент входить 101 депутат, повноваження яких починаються в день оголошення результатів виборів.

 

Вранці 18 жовтня військові рф завдали ударів по об‘єкту критичної інфраструктури на лівому березі Києва.

 

Як повідомляла УМ, Парламентська асамблея Ради Європи за результатами термінових дебатів на тему: «Нове загострення агресії російської федерації проти України» одностайно ухвалила резолюцію, яка визнає російський режим терористичним. Із 100 депутатів ПАРЄ «за» проголосували 99, «проти»- 0, «утримався»- 1.