Захід не блефує: Боррель обіцяє армії рф повне знищення

19:13, 13.10.2022
Захід не блефує: Боррель обіцяє армії рф повне знищення

НАТО готується до відповіді, якщо росія наважиться використати ядерну зброю проти України

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель пригрозив російській армії «повним знищенням» у разі ядерного удару РФ по Україні

 

Про це Боррель сказав, виступаючи у четвер у Брюгге.

 

«Є ядерна загроза, і Путін каже, що він не блефує. Ну, він не може дозволити собі блеф. Має бути чітко зрозуміло: люди, що підтримують Україну, ЄС, держави-члени, США, НАТО не блефують також. Будь-яка ядерна атака проти України створить відповідь. Не ядерну відповідь, але настільки потужну відповідь з військового боку, що російська армія буде повністю знищена»,- сказав Боррель.

 

За його словами, "це серйозний момент в історії, і ми повинні показати нашу єдність, міць і повну рішучість".

 

Водночас, Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що у разі використання росією ядерної зброї  проти Україні, характер конфлікту зміниться. Наразі ядерне стримування НАТО є ефективним, однак головне завдання — випередити використання смертоносної зброї та запобігти війні.

 

«Якщо росія використає ядерну зброю проти Україні, і росія це знає... це абсолютно змінить характер конфлікту»,- сказав Столтенберг, не уточнивши якою буде відповідь альянсу, на брифінгу в Брюсселі.

 

Представник Альянсу додав, що Росія своїми ядерними погрозами намагається насамперед попередити прямий вступ НАТО та інших держав у війну в Україні. Імовірно, це перша заява Альянсу, де підтверджується можливість збройного втручання Заходу в разі використання Росією ядерної зброї. 

 

НАТО не є стороною конфлікту, але підтримує Україну та буде робити це стільки, скільки треба.

 

Нагадаємо, Еммануель Макрон заявив, що Франція не буде застосовувати ядерну зброю проти Росії, якщо та завдасть ядерного удару по Україні.

 

Раніше ЗМІ повідомили, що ядерний удар Росії найбільш імовірно, викличе фізичну відповідь союзників Києва і – потенційно – Північноатлантичного альянсу.

 

Як повідомляла УМ, американський  сенатор-республіканець Ліндсі Грем заявив, що застосування росією ядерної зброї в Україні, США розглядатиме як напад на НАТО, оскільки наслідки подібних дій позначаться  і на країнах Альянсу.