Зеленський звернувся до народів Сибіру та Кавказу: «Борітеся! Поборете!»

08:51, 30.09.2022
Зеленський звернувся до народів Сибіру та Кавказу: «Борітеся! Поборете!»

Володимир Зеленський біля будинку в центрі Києва, де жив Імам Шаміль. (Фото Офісу президента)

Президент України Володимир Зеленський звернувся до народів Кавказу, Сибіру та інших народностей, що проживають на території сучасної російської федерації.

 

Як інформує Україна молода, відеозвернення символічно записали біля будинку в Києві, де у XIX столітті жив герой та лідер національного спротиву не лише Дагестану, а й усього Кавказу – Імам Шаміль, передає Офіс президента.

 

«Це – центр нашої столиці. Одного із сотень українських міст, проти яких російська влада спрямовує ракети, бомби та війська. Кавказ знає, що це означає. Кавказ це бачив.

 

Уже 218 днів ми захищаємось від тих, у кого більше, ніж у нас, ракет та людей, але хто повністю позбавлений порядності. Це підла війна з боку Росії, злочинна. І ми робимо все, щоб захистити своїх людей та незалежність України. Це наш святий обов'язок. Обов'язок перед нашими батьками. Обов'язок перед нашими дітьми. Обов'язок перед усіма поколіннями нашого народу – тими, хто жив, і тими, хто житиме на нашій землі. Нам не потрібно чужого!», - наголосив Зеленський.

 

Глава держави російською мовою закликав корінні народи рф ігнорувати російську мобілізацію та починати боротися за свої права та свободи.

 

За його даними, вже 58,5 тисяч російських солдатів загинули в Україні.

 

«Вони прийшли нас вбивати й загинули. Вам не називають цю кількість. Вам брешуть, що загинуло нібито близько шести тисяч. 58,5! Ось у чому правда. Всі вони загинули через те, що цієї війни захотіла одна людина. Тільки одна. Якій служать багато людей», - наголосив Президент.

 

І закликав: «Народи Кавказу! Усі народи на території Росії! У вас немає жодної причини бути серед цих багатьох, хто все ще служить тому одному, хто хоче цієї війни. Ви не маєте гинути в Україні. Ваші сини не повинні помирати в Україні. Немає у вас такого обов'язку. Ні перед вашими батьками, ні перед вашими дітьми, ні перед вашим майбутнім, ні перед майбутнім вашої землі. І ви це знаєте.

 

Ми бачимо, що ви чините опір злочинній мобілізації, якою російська влада хоче перекрити свій провал. Провал своєї кадрової армії, своїх злочинних наказів. Вам брешуть, що нібито цих провалів немає».

 

За його словами, Україна продовжить оборонятися та переможе в цій війні, розв'язаній проти українців.

 

«Тому що ми – на своїй землі. На нашому боці – правда. І з нами весь цивілізований світ. Ми воюємо за те, що істинно для будь-якого народу на планеті – за життя та свободу, за право на щастя для всіх наших сімей, для всіх наших дітей.

 

Росія залишилася сама. Вже ізольована та буде засуджена за цю війну. «Кожен, хто підняв зброю проти істини, піднімає її на свою погибель», – у Кремлі, схоже, не знають цих слів імама Шаміля. Але ці слова повинні знати на Кавказі. Їх мають почути в Сибіру та на всіх інших землях, з яких відправляють людей на цю війну», - казав Верховний Головнокомандувач.

 

Він нагадав, що в Україні залишаються тисячі тіл загиблих російських солдатів із різних регіонів. Вони гниють на полях, вони зберігаються в моргах.

 

«Ніхто не повинен брати участі в ганебній війні. Дагестанці не мають гинути в Україні. Чеченці, інгуші, осетини, черкеси та будь-який інший народ, який опинився під російським прапором. Загалом майже 200 різних народів...

 

Ви знаєте, хто відправляє їх до України. Той, хто відправляє, він і хоче їх зробити «вантажем 200». І ви цього хочете? Ні? Я впевнений, що ви хочете жити. Я впевнений, що ви стомилися від брехні. Я впевнений, що ви знаєте, що боротися треба зараз!», - підкреслив Зеленський.

 

І підсумував: «Борітеся! Поборете!».

 

 

Як повідомляла "УМ", Президент Зеленський скликає термінове засідання Ради нацбезпеки та оборони України на 30 вересня.