Генерал-лейтенант Андрій Мордвічев підозрюється у воєнних злочинах під час штурму Маріуполя

12:00, 29.09.2022
Генерал-лейтенант Андрій Мордвічев підозрюється у воєнних злочинах під час штурму Маріуполя

За безпосереднього керівництва та контролю генерал-лейтенанта Андрія Мордвічева.окупаційні війська чинили звірства проти військовослужбовців ЗСУ та цивільного населення. (Фотоколаж СБУ)

Особу російського військовослужбовця, який віддав наказ захопити український Маріуполь і штурмувати одне з найбільших промислових підприємств міста – "Азовсталь" встановила Служба безпеки України.

 

Як інформує УМ, про це 29 вересня повідомила пресслужба СБУ.

 

Воєнним злочинцем є командир 8-ї гвардійської загальновійськової армії Південного військового округу зс рф генерал-лейтенант Андрій Мордвічев.

 

За даними слідства, з лютого 2022 року він керував захопленням територій Донецької області і особисто брав участь у бойових діях проти Збройних сил України.

 

У його підпорядкування входять: "1-й армійський корпус народної міліції", низка окремих мотострілкових бригад незаконних збройних формувань "ДНР", батальйони танковий і "Сомалі", розвідбатальйон "Спарта" та підрозділи ПВК "Вагнер".

 

Вказано, що Мордвічев безпосередньо здійснював воєнне планування, координацію та управління цими окупаційними підрозділами у бойових діях.

 

Серед іншого він віддав наказ захопити Маріупольський район, де за його вказівками війська рфhttps://umoloda.kyiv.ua/number/0/2006/169845/ руйнували цивільну та критичну інфраструктуру, вбивали мирних мешканців.

 

Перебуваючи на території окупованої частини Маріуполя, Мордвічев провів нараду із Кадировим, затвердивши план остаточного захоплення міста, блокування та подальшого штурму "Азовсталі" з безжалісним убивством українців, які залишалися всередині.

 

За його безпосереднього керівництва та контролю окупаційні війська чинили звірства проти військовослужбовців ЗСУ та цивільного населення.

 

Наразі генерал-лейтенанту зс рф Андрію Мордвічеву повідомлено про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України.

 

Як повідомляла УМ, СБУ затримала російського агента, який «наводив» удари дронів-камікадзе на півдні Одещини.