Ексначальник УСБУ Харківщини Роман Дудін арештований судом

17:48, 12.09.2022
Ексначальник УСБУ Харківщини Роман Дудін арештований судом

Дудіна арештували за держзраду без права внесення застави (Фото з відкритих джерел)

Ексочільнику Управління Служби безпеки в Харківській області Роману Дудіну суд обрав запобіжний захід у вигляді арешту без можливості внесення застави. Його  підозрюють в державній зраді.

 

Як інформує Україна молода, про це інформує пресслужба Державного бюро розслідування. 

 

«Суд арештував колишнього керівника регіонального управління СБУ без можливості внесення застави», - йдеться у повідомленні.

 

Як поінформували напередодні у ДБР, у ході слідства з’ясувалося, що після 24 лютого 2022 року на той час ще керівник регіонального управління спецслужби умисно перешкоджав органам управління області організовувати оборону.

Тобто, він фактично діяв у інтересах воєнізованих підрозділів та спецслужб російської федерації.

 

Пресслужба Офісу генерального прокурора України в Телеграмі  повідомляла, що за даними слідства, 24 лютого 2022 року «підозрюваний за власною ініціативою почав працювати на шкоду обороноздатності і державній безпеці України. Він не забезпечив виконання функцій та завдань, покладених на УСБУ в області та вчинив багатоетапні дії, направлені на усунення голови Харківської обласної військової адміністрації від виконання обов’язків», - йдеться в повідомленні.

 

Окрім того, як заявили у відомстві, як співробітник-військовослужбовець СБУ, будучи у підпорядкуванні командувача угруповання військ «Харків», самовільно залишив місце служби та незаконно перебував за межами Харківської області.

 

За інформацією пресслужби, підозрюваний усунувся від виконання бойових розпоряджень командувача і не організував контррозвідувальну і контрдиверсійну діяльність УСБУ в Харківській області. Він також не забезпечив участь підрозділу в обороні Харкова у складі сил угруповання військ «Харків», наголошується в повідомленні.

 

Ексначальнику Управління СБУ в Харківській області повідомлено про підозру у державній зраді та самовільному залишенні місця служби, вчиненому в умовах воєнного стану (ч. 1 ст. 111, ч. 5 ст. 407 КК України), підкреслили в ОГП.

 

Як відомо, в ДБР підтвердили інформацію про затримання колишнього начальника СБУ Харківської області Романа Дудіна і висунення йому підозри.

 

Президент Володимир Зеленський 29 травня за результатами наради щодо ситуації на Харківщині заявив, що звільнив Дудіна, який очолював управління з 25 березня 2020 року,  «за те, що не працював на захист міста з перших днів повномасштабної війни, а думав тільки про себе особисто».

 

30 травня указ про звільнення Дудіна з посади начальника Управління Служби безпеки України в Харківській області було опубліковано на сайті Президента.

 

Як повідомляла УМ, колаборанта засудили до 16 років в’язниці: передавав російській ФСБ інформацію про дислокацію батальйону "Азов" та інші розвіддані, його спільник отримав 10 років позбавлення волі.